Cum funcţionează un purificator de apă

Cum funcţionează un purificator de apă

Aparatele de purificare oferă posibilitatea unui consum de apă potabilă de la robinet. Instalarea unui purificator este o măsură ideală pentru a elimina impuritățile.

Filtrele de apă au rolul de a îmbunătăți calitatea apei prin îndepărtarea impurităților, mirosului, gustului etc. Odată cu avansarea tehnologiei au apărut noi metode de filtare a apei, iar opțiunile sunt nenumărate, ceea ce poate fi ușor descurajant în momentul alegerii unui filtru de apă.

Descoperă câteva informaţii despre modul de funcţionare a unui purificator pentru a alege modelul care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale:

ADVERTISING

Filtrare mecanică

Filtrarea mecanică presupune îndepărtarea fizică a sedimentelor. Modul de filtrare depinde de materialul folosit, de la o simplă plasă până la sisteme ceramice (au structuri complexe care permit filtrarea ultrafină). În funcţie de impurităţile prezente în apă, vei putea alege filtrul potrivit. Numărul de microni indicat pe ambalaj sau pe învelişul filtrului îţi arată randamentul acestuia în funcţie de dimensiunile particulelor. Un filtru de 5 microni elimină majoritatea impurităţilor vizibile cu ochiul liber, în timp ce unul de 0.5 microni este eficient chiar şi împotriva chisturilor. 

ADVERTISING

Filtrarea prin filtrul cu cărbune activ

Cărbunele activ este un material cu rezultate excelente în privinţa captării unor contaminanţi din apă. Aceste filtre funcţionează pe principiul absorbţiei. Structura cărbunelui activ asigură o suprafaţă imensă de captare a impurităţilor chimice precum clorul, rugina, nisipul etc. și imbunătățesc gustul si mirosul apei. 

Cărbunele activ din aceste filtre se obtine din lemn şi coajă de nucă de cocos. La Fântâna comercializează purificatoare bazate pe o generaţie nouă de filtre de apă de la Sistemath Luxium. Acestea îmbină filtrarea cu microcărbune activ de până la 5 microni cu un filtru postcarbon block extrem de eficient împotriva clorului, pesticidelor, sedimentelor şi substanţelor chimice.

ADVERTISING

Filtrele schimbătoare de ioni

Aceste filtre se folosesc în special pentru reducerea durității apei. Schimbul de ioni presupune un proces chimic prin care ionii de calciu şi magneziu care determină duritatea apei sunt înlocuiți cu ioni de sodiu prezenţi în răşină. Aceste filtre se folosesc si la fierbătoare de apă, cafetiere sau espressoare.

Din punct de vedere financiar, un filtru de apă poate ajuta în economisirea sumei cheltuite pentru a cumpăra apă la pet, ceea ce reduce costurile de transport și nivelul de utilizare a recipientelor de plastic.