Bolojan spune că sunt doar două soluții în războiul gunoiului din Sectorul 1

Bolojan spune că sunt doar două soluții în războiul gunoiului din Sectorul 1

Liberalul Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, fost primar al municipiului Oradea pentru trei mandate, și-a spus părerea despre problema gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei şi despre preţul de circa 14 ori mai mare cerut acolo de Romprest față de salubritatea din Oradea.

”Nu am apucat să trec prin Sectorul 1, dar ştiu tema salubrizării care este în toată media. Nu ştiu exact cifrele legat de acest 14 ori mai mare preţul, dar este clar că se plăteşte mult mai mult per cap de locuitor. Trebuie verificat şi în ce constau anumite prestări de servicii, dar este cât se poate de clar că sunt nişte probleme care sunt generate de două-trei componente de bază”, a declarat Ilie Bolojan, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

ADVERTISING

Rezolvarea problemei este fie renegocierea contractului, fie rezilierea lui, a mai declarat Ilie Bolojan.

Nu ai decât două posibilităţi, ori o renegociere de contract, dacă ai cu cine discuta, ori o reziliere de contract. Din nou, trebuie văzut care sunt clauzele contractelor.

Eu, când am fost ales primar, i-am contactat pe principalii contractori şi am renegociat scăderea prestaţiilor cu aproximativ 10-15 la sută, aproape în toate domeniile”, a declarat Bolojan.

Clotilde Armand: Suntem pe drumul cel bun

Intervenția lui Bolojan a fost salutată de primarul Clotilde Armand, care se lovește la București de opoziția colegilor de partid ai acestuia.

ADVERTISING

”Iată încă o dovadă că suntem pe drumul cel bun. Nu o spun eu, o spune domnul Bolojan. Şi are acelaşi punct de vedere ca mine. Sper să audă acum toţi colegii liberali care au ales să mă denigreze şi n-au înţeles problema de fond în această criză”, a scris, duminică, pe Facebook, Clotilde Armand.

Primarul din Sectorul 1 a transmis un mesaj liberalilor din sector: ”Dragi colegi liberali din Sectorul 1, facem administraţie şi nu politică. Trebuie să reuşim să reconstruim acest sector distrus de cei din urma noastră. Ştiu că este dificil şi multe firme de partid care erau abonate până acum la banii publici fac presiuni. Însă interesul comunităţii este deasupra politicului şi doar el trebuie să ne guverneze”.

ADVERTISING

La București gunoiul este mult mai scump ca la Oradea

În timpul unei şedinţe de Consiliu Local, primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, le-a prezentat consilierilor o comparaţie între tarifele practicate în Bucureşti de Romprest pentru servicii de salubritate şi cele ale operatorului local din Oradea.

”Oradea şi Sectorul 1 sunt UAT (Unităţi Administrativ Teritoriale) similare din România ca populaţie, buget, suprafaţă şi nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Preţul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus faţă de Oradea.

Preţul unitar pe metru cub pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la populaţie în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, faţă de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferenţe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1”, se arată în documentnul prezentat de primarul Armand.

Citește mai multe despre saga gunoiului din Sectorul 1:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇