Bismoscagoga, clădirea de 47 de milioane de euro din Berlin, unde se vor ruga împreună creștini, musulmani și evrei

Bismoscagoga, clădirea de 47 de milioane de euro din Berlin, unde se vor ruga împreună creștini, musulmani și evrei

O clădire care va fi construită pe locul unei biserici dărâmate de comuniști în Berlinul de Est va găzdui lăcașuri de cult pentru trei confesiuni. Denumită deja bismoscagogă, aici se vor ruga împreună creștini, musulmani și evrei.

Piatra de temelie a clădirii estimată la 47 de milioane de euro va fi pusă în cadrul unei ceremonii, pe 27 mai, potrivit The Guardian.

Proiectul, semnat de firma berlineză de arhitectură Kuehn Malvezzi, presupune adăpostirea sub același acoperiș a unei biserici, a unei moschei și a unei sinagogi, fiind prevăzut și un spațiu central comun.

ADVERTISING

Construcția va dura 4 ani și lucrul la proiect a început în urmă cu 10 ani, dorindu-se ca edificiul să fie un simbol al cooperării și dialogului. Se dorește ca aici să fie ținute evenimente și debateri la care să participe și persoane de alte confesiuni sau atei.

ADVERTISING

”Ideea a fost simplă. Ne-am dorit să construim o casă de rugăciune și cunoaștere, unde aceste trei confesiuni să poată coexista, fără a-și altera identitatea”, a spus teologul creștin Roland Stolte, unul dintre fondatorii proiectului.

El a dezvăluit că în primii ani au existat unele temeri că se încearcă de fapt crearea unei noi religii, amestecându-le pe cele trei, dar în timp oamenii au înțeles despre ce e vorba și susținerea pentru proiect a crescut.

ADVERTISING

”Sunt multe căi care duc la Domnul și fiecare este o cale bună. Este mai mult decât un simbol. Este începutul unei noi ere, în care arătăm că nu există ură între noi”, a spus și rabinul Andreas Nachama.

Bismoscagoga, numită oficial ”Casa Celui Unic”, va fi construită pe locul fostei biserici Sfântul Petru din Petriplatz, care a fost avariată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a fost apoi dărâmată, în 1964.

Când fundația a fost dezgropată, în urmă cu mai bine de un deceniu, s-a decis ca pe acel loc să fie ridicat un alt edificiu religios, dar în spiritul Berlinului actual.

De la stat și de la guvernul federal sunt alocaţi pentru proiect 30 de milioane de euro, iar alte 9 milioane au fost până acum strânse din donații. O nouă campanie de strângere de fonduri a fost lansată în decembrie anul trecut, în cadrul căreia va fi adunat restul de 8 milioane.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇