Popularitatea AUR şi frecventabilitatea PSD

Popularitatea AUR şi frecventabilitatea PSD

Vrem nu vrem, AUR+Şoşoacă au devenit opoziţia la actualul guvern.

Deocamdată scorul atins la alegerile din toamna trecută nu le permite să producă prin Parlament nimic altceva decât gălăgie electorală. Dar cu gălăgia aceasta adună simpatizanţi pentru vremea viitoare.

Dacă în sondaje AUR-PNR au egalat USR şi trendul se va menţine, există posibilitatea ca la următoarele alegeri să fim nevoiţi a avea un guvern de uniune naţională pentru a bloca extremismul. Ar fi posibil şi un guvern PSD-AUR, dar cred că această variantă s-ar dovedi catastrofală.

Scenariul acesta convine de minune PSD. Existenţa unui partid extremist care ameninţă să facă mai mult rău decât adunarea Dragnea&Dăncila împinge PSD spre o zonă mai neutră, departe de zona contondentă în care s-a bălăcit partidul în perioada 2016-2019.

ADVERTISING

Cât de puternică e Diana Şoşoacă?

Brusc, ţipetele şi agitaţia doamnei Şoşoacă fac din PSD un partid cumva frecventabil.

Diana Șoșoacă a forțat intrarea la Spitalul Marius Nasta, amenințând cu dosare penale: În calitate de demnitar am voie să intru absolut peste tot! (Video)

Dacă adăugăm şi declaraţiile domnului Dîncu, care vorbeşte cu nonşalanţă despre greşelile PSD, am fi tentaţi să credem că partidul chiar vrea să se vindece de păguboasa şi urâta moştenire dragnistă.

Existenţa AUR+PNR mută PSD într-o zonă mai curată şi acest adevăr trebuie perceput şi considerat ca atare.

Niciunul dintre liderii PSD nu pare a fi mai periculos decât cei de la AUR deşi, dacă luăm la numărat faptele care au dus România acolo unde este acum, putem spune că pericolul nu a dispărut şi nu este mai mic. O guvernare PSD acum, care să dea pomeni electorale şi să uite investiţiile pe marginea sanţului, ar fi un lucru extrem de rău.

PSD vorbeşte despre greşeli şi pare a şi le asuma doar prin vocea lui Vasile Dîncu, ceea ce nu este suficient.

Marcel Ciolacu şi ceilalţi lideri vizibili ai PSD au adoptat după alegeri discursul contondent în care Guvernul e Baba Cloanţa, iar ei sunt Făt Frumos cel Roşu.

Vasile Dîncu afirmă că s-a întâlnit cu liderul AUR, George Simion, dar spune că nu se pune problema unei colaborări politice între PSD şi AUR

Narativul acesta poate că prinde la susţinători, dar sub el, în partid, schimbarea la faţă a armatei care a servit la Dragnea stagnează. Nu poţi reforma un partid doar cu zisele unui lider informal cum este Dîncu, pentru că opinia lui nu are mare priză la membri partidului dacă liderul spune altceva.

Apariţia AUR nu a ,,spălat” PSD de păcate, dar prin comparaţie l-a făcut să pară mai comestibil.

Zgura dragnistă există acolo, în partid, şi aşteaptă. Dacă nu vor obţine nimic la congres, oamenii ei vor putea să migreze la AUR. Cei veniţi din PRS la PSD vor putea merge la noul PRM.

S-ar putea crede că acest lucru va curăţa PSD de gunoaie, dar nu este adevărat: atâta vreme cât în partid vor exista oameni care îl vor regreta pe Dragnea, prin PSD va adia vântul populismului şi al extremismului. De aceea, schimbarea în bine a PSD este extrem de importantă şi de necesară pentru societate.

Acest lucru condamnă coaliţia PNL+USR+UDMR la unitate şi la bună guvernare. Coaliţia trebuie să treacă împreună pandemia şi să facă reforme care să nu mai permită ca România să fie trasă înapoi şi aruncată într-un nou dragnism sau în extremism. Este singura cale prin care va fi blocată creşterea AUR şi este singura modalitate de a obliga PSD la o schimbare reală.

Cum va afecta acest scenariu evoluţia PSD? Cum se vor poziţiona liderii partidului funcţie de posibilităţile lui? Nu cred că vom afla răspunsul la întrebări până la congresul partidului şi este foarte posibil să nu îl aflăm nici imediat după aceea, pentru că acest lucru ţine de bucătăria PSD şi am impresia că domnul Paul Stănescu a pus bine capacul peste oala partidului de nu prea mai aflăm ce fierbe acolo în ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇