Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie, a spus Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, după ce ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a răspuns unui ortodox că e păcat să meargă la o biseircă catolică.
„Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie, cu atât mai mult cu cât ceea ce se întâmplă în străinătate, situaţia este cumva specială, întrucât mulţi catolici care ar avea nevoie şi nu găsesc o biserică, noi îi îndemnăm să meargă la biserica creştină cea mai apropiată”, a afirmat Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.
Acesta mai spune că „poate” ar fi nevoie de o reacție a Patriarhiei.
„În relaţiile pe care noi le avem cu Biserica Ortodoxă există un climat totuşi suficient de calm, de liniştit, şi poate aşteptăm o reacţie din partea Patriarhei, poate o dezicere, vis-à-vis de această declaraţie a IPS Teodosie. În general, Biserica Ortodoxă cultivă românismul, naţionalismul şi pe bună dreptate, dar o astfel de declaraţie, atât de tranşantă, parcă merge puţin cam departe”, a menţionat purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.
Reacția acestuia vine după ce ÎPS Teodosie a spus, în cadrul unei emisiuni realizate de radioul Arhiepiscopiei Tomisului, că este „mare păcat” să te rogi la o biserică catolică. Acesta a fost întrebat de român stabilit în Anglia dacă este păcat să meargă la o biserică catolică, în contextul în care în zonă nu există nici o biserică ortodoxă.
„E mare păcat să mergi la o biserică catolică. Duceţi-vă la o biserică greacă ortodoxă”, a fost răspunsul lui ÎPS Teodosie, citat de Mediafax.
UPDATE: Reacția Patriarhiei Române
Sâmbătă, a apărut și o reacție din partea Patriarhiei Române. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură și a susținut că accesul la Dumnezeu nu poate fi blocat de „vechile ziduri” ale diferențelor teologice.
„Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Singurul ei țărm este Cerul, spre care ar trebui să privim toți cu aceeași încredere și recunoștință. Vechile <ziduri> ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor”, susține reprezentantul BOR.
Acesta spune că rugăciunea în alt spațiu decât acela al propriei confesiuni nu afectează identitatea credinței.
„A ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței. Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credință, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinței și a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa și sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a mai spus Vasile Bănescu, citat de Mediafax.