Uniunea Europeană a pierdut cursa pentru vaccin. Cum s-a ajuns aici și cât va dura criza

Reacția lentă în ce privește autorizarea și încrederea în forța de negociere a Uniunii Europene au dus la întârzierea sau blocarea campaniilor de imunizare împotriva Covid-19.
Uniunea Europeană a pierdut cursa pentru vaccin. Cum s-a ajuns aici și cât va dura criza

Criza de vaccin din România este o consecință a întârzierilor în ce privește livrarea dozelor la nivelul întregii Uniuni Europene.

  • Neglijența în negocierea contractelor a dat posibilitatea companiilor farmaceutice să nu respecte calendarul livrărilor;
  • Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, recunoaște greșelile în ce privește autorizarea vaccinurilor și realizarea contractelor;
  • La nivelul UE, se observă o tot mai mare nemulțumire a celor care vor să se vaccineze, dar nu au cu ce;
  • Deși din a doua jumătate a lunii martie vor fi aduse mai multe doze, cererea de vaccin va rămâne foarte mare în Europa;
  • Doar 3,7% din populația Uniunii a fost vaccinată cu cel puțin o doză până acum. În SUA s-a ajuns la 13%.

Întârzierea în ce privește autorizarea vaccinurilor, o negociere a contractelor orientată mai mult pe preț decât pe un orar strict de livrare și siguranța că nimeni nu se poate pune cu UE au generat o profundă criză de vaccin în toate cele 27 de state membre.

Vasile Trifan, 67 de ani, din Târgu Mureș, povestește că a accesat platforma de programare online de peste zece ori începând cu data de 21 ianuarie și nu a reușit să se programeze. 

ADVERTISING

Campania oficială de programare a început în data de 15 ianuarie, la ora 15.00, dar din cauza numărului mare de solicitări, timp de trei ore nu a fost funcțională. 

“Am obezitate de gradul III, hipertensiune arterială, ulcer duodenal, tromboflebită profundă, iau medicamente anticoagulante”, a scris domnul Trifan într-un mesaj în care cere cu disperare ajutor autorităților.

“Medicul de familie prezintă dezinteres în a ne acorda mie și soției mele consultanță pentru a ne programa”, a mai adăugat Vasile Trifan, într-o postare emoționantă făcută pe pagina oficială de Facebook RoVaccinare.

El își lasă numărul de telefon și adresa de email pentru a primi “consultanță pentru vaccinare”.

Acesta e doar un exemplu de mesaj disperat, venit din partea persoanelor în vârstă, care în România au fost vaccinate doar într-o mică măsură.

VasileTrifanMesaj
Un fragment din mesajul unei persoane în vârstă care cere ajutor autorităților pentru a se vaccina - Sursa: Ro Vaccinare / Facebook

Ursula von der Leyen: “Am reacționat lent… și am fost prea optimiști”

Până în data de 21 februarie, la nivelul Uniunii Europene au fost administrate puțin peste 26 de milioane de doze de vaccin. 3,7% din populația de aproape 450 de milioane de locuitori a primit cel puțin o doză de vaccin.

Este o cifră infimă dacă o comparăm cu Marea Britanie unde, deja, 25,8% din populație a primit cel puțin o doză sau în SUA, unde 13% din populație a fost imunizată cu cel puțin o injecție.

Ursula von der Leyen, 63 de ani, președintele Comisiei Europene, trece printr-o perioadă dificilă. Tot mai multe voci critice se aud la adresa ei cu privire la modul în care a coordonat achiziția de vaccin pentru cetățenii Uniunii.

“Am reacționat lent în ce privește autorizarea vaccinurilor. Am fost prea optimiști în legătură cu producția de vaccin. Și am avut prea multă încredere că dozele pe care le-am contractat vor fi livrate la timp”, a declarat Ursula von der Leyen, asumându-și eșecul în ce privește accesul la vaccin în Uniunea Europeană.

În această criză provocată de epidemie de coronavirus, șefa Comisiei Europene și-a asumat un rol extrem de dificil, acela de a negocia contractele cu companiile care se aflau în prima linie în ce privește cercetările și producția unui posibil vaccin.

A fost o soluție inteligentă. Era mai ușor să negociezi cu giganții industriei farmaceutice contracte la nivelul întregii Uniuni în loc să se declanșeze o cursă globală.

O astfel de cursă ar fi generat tensiuni între state și ar fi pus în pericol chiar construcția europeană. Din păcate, s-a ajuns în situația în care companiile farmaceutice nu și-au respectat calendarul de livrări.

Diavolul se ascunde în detalii

Comisia Europeană a încheiat contracte pentru mai mult de un miliard și jumătate de doze de vaccin cu patru companii farmaceutice - Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson. De asemenea, mai sunt semnate contracte pentru alte trei vaccinuri care încă nu au depus documentele pentru autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului.

Dar în condițiile unei cereri foarte mari de vaccin Uniunea Europeană a pierdut în fața SUA și Marea Britanie.

Guy Verhofstadt, europarlamentar, fost premier al Belgiei, a analizat diferențele dintre contractele încheiate de Marea Britanie și de Uniunea Europeană cu producătorul de vaccin AstraZeneca. El a comentat, comparând cele două contracte, că “diavolul se ascunde în detalii”: 

GuyVerhofstadtFB
Guy Verhofstadt, europarlamentar și fost premier al Belgiei, a analizat contractele pentru vaccin făcute de Comisia Europeană și a constatat că sunt mai "subțiri" decât cele din Marea Britanie - Foto: Guy Verhofstadt / Facebook

“Contractul UE se bazează pe un calendar estimat... În schimb, în contractul britanic există o procedură descrisă cu precizie pentru a garanta livrarea în timp util a dozelor. 

Această procedură se bazează pe un calendar preliminar (cu cinci date și cantități de livrare). 

AstraZeneca este obligată să notifice autorităților britanice cu 30 de zile în avans detaliile fiecăreia dintre aceste livrări. Odată notificate, AstraZeneca nu mai poate modifica angajamentele precise fără permisiunea autorităților britanice. 

Este posibilă doar o întârziere minoră (de până la 5 zile lucrătoare) în raport cu programul de livrare, din cauza naturii imprevizibile a fabricării produselor, așa-numita perioadă de grație. Toate aceste detalii nu sunt prevăzute în contractul Uniunea Europeană”, a scris europarlamentarul.

Efectele principale ale crizei de vaccin din Uniunea Europeană

Aceste întârzieri în livrare fac ca în multe state din UE campaniile de vaccinare să bată pasul pe loc, în timp ce numărul de infectări și de decese rămâne la un nivel ridicat.

Dar pe lângă acest efect vizibil sunt multe altele care au consecințe din cele mai diverse:

  • nemulțumirea crescândă a populației care așteaptă să se vaccineze;
  • se accentuează protestele la adresa măsurilor de distanțare și ale restricțiilor de circulație;
  • guvernele au tot mai mari dificultăți în ce privește susținerea populației pentru măsurile de protecție;
  • tot mai multe companii concediază oameni în lipsa unor date certe cu privire la vaccinare și sfârșitul crizei sanitare;
  • fisuri în ce privește solidaritatea europeană. De exemplu, state ca Ungaria sau Cehia, din cauza crizei de vaccin, caută soluții de aprovizionare în afara UE;

Există mai multe informații că, după data de 15 martie, companiile producătoare de vaccin vor reuși să crească producția și să livreze mai mult.

Asta nu înseamnă că această criză de la nivelul UE se va sfârși mai devreme de luna mai, iunie, atunci când se așteaptă ca încă două vaccinuri să fie aprobate. Aceasta e o dată optimistă. 

E de așteptat ca în luna iunie cererea să crească și mai mult, dat fiind începerea verii în Europa și creșterea exponențială a călătoriilor și a vacanțelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇