Ce urmează în campania de vaccinare: Ce sunt și cum funcționează listele de așteptare. Detalii despre etapa a III-a

Ce urmează în campania de vaccinare: Ce sunt și cum funcționează listele de așteptare. Detalii despre etapa a III-a

Campania de vaccinare în țară merge bine, după cum susțin guvernanții și chiar președintele țării, însă programările pentru vaccinarea antiCOVID a vârstnicilor și cronicilor sunt încă blocate.

În România sunt autorizate doar 3 vaccinuri antiCOVID – Pfizer/ BioNTech, Moderna și Oxford/ AstraZeneca.

Ultimul nu este recomandat persoanelor a căror vârstă trece de 55 de ani, iar Pfizer și Moderna au probleme cu livrarea dozelor de vaccin promise. Livrează mai puține decât s-a stabilit inițial. De aici a și pornit problema cu vaccinările persoanelor din categoriile de risc.

Așa că se ridică mai multe întrebări. Când se vor relua programările și ce urmează în campania de vaccinare? Când și cum se fac listele de așteptare? Iată ce știm până acum.

Testarea și vaccinarea din România, două operațiuni corupte și imorale, exact ca țara în care trăim

Când se reiau programările pentru vârstnici

În prezent, ne aflăm în etapa a II-a a campaniei de vaccinare. În acest stadiu, se încadrează pentru imunizare populaţia la risc și lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale.

ADVERTISING

Programarea la vaccinare a persoanelor peste 65 de ani se reia abia în a doua jumătate a lui martie

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că programările pentru persoanele din etapa a II-a se vor relua abia în martie.

Mai exact, programările vor putea fi făcute după prima săptămână din martie, adică din 8 martie, luni. Însă vaccinarea propriu-zisă va începe din 15 martie.

”Reînscrierile încep în a doua parte a lunii martie. Activitatea propriu-zisă de vaccinare va începe din 15 martie, ceea ce înseamnă că programările se vor deschide cel puţin cu o săptămână înainte. Este posibil să punem în activitate circa 200 de noi cabinete pentru vaccinare, ceea ce ne va asigura aproximativ 12.000 de noi locuri zilnic începând cu 15 martie. Noi vom deschide această posibilitate de programare cel puţin cu o săptămână mai devreme, după prima săptămână a lunii martie. În aceste centre de vaccinare vom distribui aceste doze suplimentare de la compania BioNTech – Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24, vineri seara.  

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Persoanele de peste 55 de ani, eligibile pentru etapa a II-a, se vor putea programa pentru imunizarea cu vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna începând cu prima parte a lunii martie, odată cu deschiderea unor noi centre de vaccinare”, se arată și pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

RO-Vaccinareee
Foto: Facebook/ RO Vaccinare

Listele de așteptare

Gheorghiță a vorbit și despre listele de așteptare pentru vaccinare. Acestea vor fi introduse pe platforma oficială de programări tot la jumătatea lunii martie.

Astfel, doritorii se vor putea programa, chiar dacă nu sunt locuri disponibile, fiind înscriși pe această listă de așteptare.

”Vom pune în funcțiune la jumătatea lunii martie această listă de așteptare, persoanele vor putea să se programeze. Să se înscrie pe acea listă de așteptare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la televiziunea menționată anterior.

ADVERTISING

Zi importantă în lupta cu pandemia: românii vaccinați, mai mulți decât cei diagnosticați cu Covid-19

Cum ar urma să funcționeze: pe lista de aşteptare se vor putea înscrie persoanele care doresc să se imunizeze, iar în momentul în care este eliberat un loc, persoana respectivă este anunţată şi are la dispoziţie 24 de ore să ocupe acea poziţie, dar poate şi refuza acest lucru, conform News.ro.

De menționat este că listele de așteptare de pe platforma de vaccinare vor fi deschise în funcție de numărul de vaccinuri care vor fi livrate României.

În prezent, pe platforma de programare, dacă nu există locuri disponibile în județul selectat, nu te poți programa.

Iată, de exemplu, cum arată contul unei persoane de peste 65 de ani din județul Galați:

platforma
Foto: Captură/ programare.vaccinare-covid.gov.ro

Când începe și cine intră în etapa III

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare în România, etapa a III-a a campaniei de vaccinare ar urma să înceapă în luna aprilie, însă data exactă nu a fost stabilită momentan.

”Probabil că în aprilie, undeva la jumătate lunii aprilie, vom începe și a treia etapă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Iată ce detalii se găsesc pe platforma oficială pentru programări despre această etapă a procesului de imunizare a populației:

  • Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;
  • Cine? Include populația generală;
  • Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

O listă extinsă cu persoanele care se încadrează în etapa a III-a puteți găsi AICI.

Bilanț Covid: Peste 2.700 de îmbolnăviri, 57 de decese și aproape 1.000 de români la ATI

În aprilie se vor deschide majoritatea centrelor. Acum suntem doar la 30% din capacitate

Totodată, Gheorghiță a precizat că tot în luna aprilie se vor deschide majoritatea centrelor de vaccinare propuse la nivelul fiecărui județ.

Asta în condițiile în care în România sunt deschise, în prezent, doar 30% din centrele de vaccinare.

”Din aprilie vom deschide cu siguranţă majoritatea centrelor pe care le avem propuse la nivelul fiecărui judeţ ceea ce înseamnă aproximativ 1.760 de cabinete de vaccinare, ţinând cont că acum funcţionăm cu aproximativ 30 la sută din această capacitate. Avem circa 38.000 – 40.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, cu o capacitate de 30 la sută”, a adăugat Gheorghiţă.

Potrivit coordonatorului campaniei, odată cu deschiderea restului de centre, vom ajunge, în sfârșit, la cel puțin 100.000 de persoane vaccinate zilnic.

”Noi anticipăm că, din aprilie, când vom deschide aceste cabinete vom putea depăşi 100.000 de persoane vaccinate, cu condiţia să avem şi dozele livrate. Din al doilea trimestru al anului urmează să primim un număr semnificativ de doze, în primul rând de la Pfizer, probabil de patru ori mai mult decât am primit până acum, însă sunt  date care urmează să fie confirmate”, a mai spus Gheorghiţă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇