Testarea și vaccinarea din România, două operațiuni corupte și imorale, exact ca țara în care trăim

Testarea și vaccinarea din România, două operațiuni corupte și imorale, exact ca țara în care trăim
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Festivismul autorităților cu privire la campania de vaccinare a primit o lovitură puternică în data de 18 februarie. 

Un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară pune sub semnul întrebării datele optimiste prezentate în conferința de presă de către medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Domnul Gheorghiță a dat publicității concluziile unui raport cu privire la efectele vaccinării din etapa 1, cea în care au fost imunizate cadrele medicale. El a spus că au fost vaccinate 89% dintre cadrele medicale, în număr de 250.000, cu cel puțin o doză, iar rata de infectare a personalului sanitar a scăzut cu 87% în ultimele patru săptămâni.

Studiul citat nu a fost publicat în întregime și nu a fost validat de cercetători independenți.

Nimeni nu știe care e procedura prin care datele au fost strânse și analizate. Pur și simplu, opinia publică e obligată să-l creadă pe cuvânt pe domnul Valeriu Gheorghiță.

Testarea, un haos din care rezultă că epidemia e pe cale de dispariție în România

Și la capitolul testare ne aflăm într-o situație asemănătoare cu ce se întâmplă la capitolul vaccinare. Aceste operațiuni sunt semi-secrete, coordonate de comitete despre a căror componență nu știm nimic, iar ceea ce se raportează trebuie luat de bun, deși cifrele, de multe ori, nu prezintă realitatea.

ADVERTISING

Criză de vaccin până la sfârșitul lui martie. Nicio programare nouă în următoarele 4 săptămâni

În luna noiembrie au fost în UE cu 40% mai multe decese, față de media ultimilor patru ani. Excesul de mortalitate în România a fost de 63,5%

De exemplu, nici în acest moment, nu există o raportare a numărului de teste realizate zilnic, în fiecare județ. Această anomalie a dus la situații aberante.

De exemplu, un județ în care autoritățile locale își fac bine treaba, testează mai mult, fac anchete epidemiologice și încearcă să izoleze focarele epidemice este mai năpăstuit ca un județ unde nimeni nu face nimic. 

Asta din cauză că atunci când testezi, indicele de infectare e mult mai ridicat, iar toate măsurile administrative se iau în funcție de acest indice.

“Ieri (n.a. 18 februarie), în județul Timiș s-au efectuat 10% din toate testele țării. Am testat peste 2.700 de persoane. În județul Caraș-Severin au fost realizate doar 40 de teste. Ghiciți care dintre cele două județe este în scenariul roșu?”, a scris Dominic Fritz, primarul Timișoarei, pe pagina sa de Facebook. 

“Cât timp măsurile de restricții se iau în funcție de rata de infectare, această rată trebuie să fie un instrument credibil și comparabil. Altfel cum să convingem oamenii că restricțiile sunt un efort ce merită? Timișul e pedepsit pentru că nu se minte singur”, a mai spus edilul, criticând modul în care Guvernul administrează testarea.

“Știm de un an că doar testarea masivă ne permite să ținem lucrurile sub control. Strategia unor județe de a suprima situația adevărată a infectărilor este una care ne va costa pe toți.

Mă bucur că Ministerul Sănătății lucrează la un sistem care va transparentiza numărul de teste făcute în fiecare județ”, a mai scris Dominic Fritz.

După aceste cuvinte cum se poate baza cineva pe datele publicate cu privire la numărul de infectări și numărul de teste? 

De când a început pandemia, autoritățile n-au făcut nimic ca să mărească numărul de testări, să scadă prețul acestora și să desecretizeze datele legate de pandemie. 120 de milioane de euro au plătit cetățenii români de la începutul crizei sanitare pe teste, a scris jurnalista Emilia Șercan într-un articol publicat de Pressone.ro.

Vaccinarea merge atât de bine, încât persoanele vulnerabile au fost lăsate cu ochii-n soare

Dar să ne întoarcem la vaccinare. Aici este concurs între autorități care să iasă în față și să spună că totul merge bine, deși haosul de la testare e foarte asemănător și la vaccinare.

"Suntem în continuare în topul european la toţi parametrii şi vom avea în zilele acestea deja persoana numărul 1.000.000 care va fi vaccinată. Ritmul creşte de la o săptămână la alta şi cu toţii avem speranţa ca până în vară să ieşim din pandemie, sigur, cu vaccinarea şi cu respectarea restricţiilor până atunci”, a declarat, mulțumit, președintele Klaus Iohannis, în data de 16 februarie.

Ce contează că din milionul de care vorbește președintele, doar în jur de 300.000 vor fi persoane cu vârsta peste 65 de ani și mai puțin de 200.000 vor fi bolnavi cronici. Restul vaccinaților sunt “esențialii” din ministere, birocrații din instituțiile de stat și cei care au avut “pile”.

În opinia mea, campania de vaccinare și cea de testare din România nu numai că sunt imorale și corupte, exact ca societatea în care trăim, dar pun în pericol viața și sănătatea oamenilor.

Cum altfel se poate explica surplusul de 36.000 de decese la nivelul anului 2020 comparativ cu 2019, conform datelor publicate de INSP?

CNCAV a vaccinat, în etapa 1, 89% din personalul medical care a vrut să se vaccineze

În acest moment, se testează puțin ca să se găsească și mai puțini infectați, nu cumva să crească numărul de îmbolnăviri în timp ce țara noastră e pe un loc fruntaș în lume la vaccinare.

“Considerăm că o campanie de vaccinare onestă trebuie să aibă la bază informații corecte, fiind inacceptabil ca aceasta să se transforme într-o  campanie de dezinformare publică”, se arată în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară.

Reprezentanții acestei organizații spun, nici mai mult nici mai puțin, că din datele pe care le dețin, în sistemul sanitar s-au vaccinat cu mult mai puțini lucrători, iar numărul celor care muncesc în acest domeniu e mult mai mare.

“… din cei 40.627 lucrători pentru care avem informări oficiale din partea unităților sanitare privind statusul vaccinal, doar 18.555 au fost vaccinați (adică 45,67%)”, se arată în comunicatul sindicatului.

În plus, “conform datelor INS (valabile pentru anul 2019) sectorul sanitar și sectorul asistență socială numără, împreună (în medie), 395.462 de lucrători. Numărul de <aproximativ 250.000 persoane eligibile> comunicat de oficialități pentru același sectoare este mai mic cu 145.462 de lucrători (excluderea de la numărătoare ar putea avea legătură, spre exemplu, cu refuzul vaccinării într-un număr mare de cazuri)”, se arată în comunicatul citat mai sus.

Din documentarea făcută până acum pentru mai multe articole, am observat discrepanța de peste 100.000 de medici și personal medical. Mai trebuie spus că înainte de a începe etapa 1 de vaccinare, în instituțiile medicale s-au făcut tabele centralizate cu cine vrea să se vaccineze, fără date de identitate, dar instituțiile sanitare au trimis informații către CNCAV cu estimarea numărului de persoane care vor să se imunizeze. De aceea, exemplul din comunicatul federației sindicale are sens.

La scurt timp după reacția reprezentanților personalului sanitar și acuzația de “dezinformare publică” adresată comitetului național de vaccinare, această instituție a publicat o “precizare de presă” în care confirmă că a strâns date înainte de declanșarea etapei 1 de vaccinare.

“Menționăm că populația eligibilă din această etapă a fost stabilită în baza catagrafiei efectuate înaintea debutului campaniei de vaccinare și estimată la aproximativ 250.000 de persoane”, se arată în precizarea CNCAV.

Cuvântul “catagrafie”, rar folosit în limba română, înseamnă, conform Dicționarului Explicativ (DEX) - recensământ.

Testarea și vaccinarea din România sunt conduse de două "semi-dictaturi", e vorba de Grupul de Comunicare Strategică și de Comitetul Național pentru Coordonarea Activității de Vaccinare care par a avea drept preocupare principală ascunderea de date și fapte, prezentarea trunchiată a informațiilor sau trecerea lor sub tăcere, astfel încât să creeze o realitate alternativă cu privire la pandemie. 

Și, când colo, oamenii se infectează, se îmbolnăvesc și încearcă disperat să prindă o programare pentru vaccin.

Citește și alte articole scrise de Emilian Isăilă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇