Bănescu, despre preoții care spun că „vaccinul autentic e Sfânta Împărtășanie”: Nu doar că se înșală profund, dar comit şi un fel de sacrilegiu

Bănescu, despre preoții care spun că „vaccinul autentic e Sfânta Împărtășanie”: Nu doar că se înșală profund, dar comit şi un fel de sacrilegiu

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, îi critică pe preoţii care au afirmat că împărtășania este „vaccinul autentic și cel mai bun” şi spune despre aceştia că, pe lângă faptul că se „înșală profund”, comit şi „un fel de sacrilegiu”.

Preotul, care s-a vaccinat împotriva COVID-19, a spus la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24 că astfel de afirmaţii au demobilizat mulți credincioși.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin”, a spus Bănescu.

Potrivit reprezentantului BOR, aceşti clerici ar comite chiar un sacrilegiu, comparându-l pe Cristos cu un vaccin.

„Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, a continuat Bănescu.

În opinia sa, astfel de mesaje au demobilizat foarte mulți oameni credincioși, creând un conflict fals între credință și știință.

Cu toate acestea, sunt şi mulți oameni credincioși care s-au vaccinat, susţine Bănescu.

„Suntem pe drumul ieșirii din pandemie și cred că până la urmă acești oameni sceptici vor înțelege că vaccinul nu-ți face rău și că trebuie să te sfătuiești cu medicul în privința profilului tău medical. E firesc să faci asta, așa am făcut și eu", a spus purtătorul de cuvânt al BOR. 

Opinii diferite la vârful BOR în privinţa vaccinului antiCovid

Implicarea Bisericii în campania de vaccinare a fost apreciată recent de președintele Klaus Iohannis și de premierul Florin Cîțu, însă nu toţi clericii au avut o atitudine favorabilă. S-a făcut remarcat în această privinţă în special arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, care afirma în ianuarie că “Sfânta Împărtășanie e mai puternică decât orice vaccin”.

Mai recent, el a declarat că nu se vaccinează și nici nu îi va îndemna pe enoriași să o facă.

Pe de altă parte, egali ai săi din BOR, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-au declarat în favoarea vaccinării.

De asemenea, Patriarhul Daniel i-a îndemnat, sâmbătă, pe oameni să se vaccineze, dând drept exemplu campania de vaccinare din Israel, care a făcut posibilă intrarea mai multor credincioşi în Biserica Sfântului Mormânt.

 


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!