Varianta Delta a devenit dominantă în cea mai mare parte a Europei

Varianta Delta a devenit dominantă în cea mai mare parte a Europei

Varianta indiană (Delta) a SRAS-CoV-2 se răspândeşte rapid în Europa şi a devenit tulpina dominantă în mare parte a acestei regiuni, potrivit unor noi date, anunţă luni Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat postat pe Twitter.

Potrivit ECDC, date provenind de la Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi de la Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor, arată că, în perioada 28 iunie-11 iulie, varianta Delta era dominantă în 19 dintre cele 28 de ţări care secvenţiază în mod suficient.

ADVERTISING

În aceste 19 ţări, varianta indiană era prezentă în proporţie de 68.3% şi a depăşit varianta britanică (alfa), prezentă în proporţie de 22,3% în regiune.

Având în vedere tendinţa actuală, varianta indiană urmează să devină tulpina dominantă în întreaga lume în lunile următoare.

Ea a fost identificată în toate statele europene, precizează ECDC.

Ea ”va continua să se răspândească şi să înlocuiască celelalte variante aflate în circulaţie, dacă nu apare o nouă tulpină, mai agresivă”, avertizează centrul.

ADVERTISING

Mai e mult până ieșim din pandemie

”Mai avem mult până să ieşim din pandemie, iar din păcate în numeroase ţări din regiunea noastră (Europa) observăm o creştere semnificativă a cazurilor legate de răspândirea variantei delta, extrem de transmisibilă”, declară directorul OMS Europa Hans Kluge.

”În pofida eforturilor considerabile ale statelor din regiune de a vaccina oamenii, milioane de persoane sunt nevaccinate în continuare şi riscă, astfel, să ajungă la spital”, avertizează el.

”Vestea bună este că datele arată clar că o vaccinare completă reduce semnificativ riscul unei îmbolnăviri grave şi morţii”, apreciază el şi îndeamnă ”oamenii să se vaccineze, atunci când chemaţi să facă acest lucru”.

ADVERTISING

OMS şi ECDC îndeamnă grupuri considerate prioritare - bătrâni, bolnavi cronici şi lucrărori din sănătate - să se vaccineze complet împotriva Covid-19 pentru a se proteja şi a proteja persoane cu care vin în contact de forme grave ale bolii.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇