Confruntarea dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban, dinamita care aruncă în aer susținerea publică a liberalilor

Competiția internă din PNL a devenit obositoare și toxică. Nu există niciun fel de eleganță, discreție și profesionalism. De săptămâni întregi, oamenii privesc cu uimire cum Florin Cîțu și Ludovic Orban trag cu tunurile unul în celălalt.
Confruntarea dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban, dinamita care aruncă în aer susținerea publică a liberalilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nivelul de ură între cele două tabere a atins cote paroxistice, iar această confruntare tinde să pună în pericol partidul, dar și coaliția de guvernare.

În opinia mea, alianța funcționează cu mare greutate, pe alocuri, observându-se blocaje periculoase, cum ar fi direcțiile de sănătate publică. 

În opt luni de guvernare, coaliția n-a livrat mare lucru, în afară de confruntări și lupte pentru putere. Puține promisiuni electorale au fost îndeplinite. Le-aș remarca pe cele din domeniul infrastructurii rutiere, unde s-au făcut pași în față.

Secția Specială e la locul ei, iar reforma instituțională nu a început. De digitalizare doar se vorbește, în rest birocrația funcționează nestingherită, tocând banii și nervii contribuabililor.

Sistemul de justiție a rămas alterat de intervenția brutală a fostei majorități PSD, iar managementul pandemiei a fost și este unul aflat mereu la limita dezastrului.

ADVERTISING

Pe acest fond de nemulțumire în creștere, confruntarea din PNL nu face altceva decât să ridice nivelul de neîncredere al oamenilor în lideri și instituții într-o perioadă dificilă.

PNL_BUCURESTI_22_INQUAM_Octav_Ganea
Lupta pentru putere din interiorul PNL pune în pericol unitatea partidului. Ludovic Orban și Florin Cîțu, o confruntare fără mănuși - Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Coaliția de guvernare rezistă doar pentru că unii politicieni din prima linie de la PNL, USR-PLUS și UDMR au funcții în Guvern și au reușit să-și numească apropiații în poziții cheie, iar acum vor să se bucure de beneficiile și privilegiile aduse de aceste poziții.

La nivel de coaliție, nu există niciun proiect pe termen mediu, nu există obiective comune, Executivul funcționează doar prin prisma instinctului de supraviețuire al celor care-l compun.

Să mai treacă o zi, să mai rezistăm o săptămână la Putere. La asta se adaugă și o oarecare siguranță că “n-are cine să ne ia locul”.

PSD nu are acces la guvernare pentru că opinia publică încă privește cu suspiciune formațiunea social-democrată. 

În plus, ieșirea lui Liviu Dragnea din închisoare a tulburat apele în partid. Cercul de influență al fostului președinte s-a activat și face planuri de viitor.

Florin Cîțu are șanse tot mai mari să ajungă președintele PNL și asta doar pentru că e susținut de Klaus Iohannis, politicianul cu cea mai mare influență în PNL la această oră. 

Chiar dacă pierde conducerea partidului, Ludovic Orban rămâne președinte al Camerei Deputaților, ar fi destul de greu pentru Cîțu să-l alunge și de acolo. 

S-ar ajunge în situația schizoidă în care a ajuns și PSD-ul lui Dragnea când și-a dat jos propriul prim-ministru prin moțiune de cenzură.

Problema e că începând cu a doua jumătate a anului viitor, steaua lui Klaus Iohannis va începe să apună, iar în PNL se va declanșa din nou o luptă feroce pentru succesiune. 

Va rezista Florin Cîțu, din postura de premier și președinte PNL, la un nou asalt, de data asta fiind singur, lipsit de forța și influența lui Iohannis?

Greu de răspuns, dar în opinia mea, confruntarea de acum pentru șefia PNL e doar începutul unui șir de crize în partid care vor ține până la alegerile din 2024.

Dacă liberalii nu reușesc să se extragă din această confruntare dusă la scenă deschisă, nu-și vor nuanța pozițiile și nu vor renunța la atacurile de pe rețelele sociale și din presă, au șanse bune să constate că electoratul lor se va evapora în următorii doi ani.

De exemplu, modul în care și-a făcut campanie primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu în alegerile interne, postările despre confruntările dintre taberele politice și alertele de fraudă, nu fac decât să scadă încrederea în partid și în liberali, în mod accelerat.

“Domnule președinte Orban, vă rog nu mai sunați oamenii din echipa noastră de numărare a voturilor pentru a-i amenința și chema la dvs. la Parlament în această seară! Pe bune? Doamna Alexandru nu poate câștiga singură și corect?”, a scris noul președinte al PNL București Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook cu o zi înainte de alegerile interne din partid.

Cu același ton de “alarmă”, confruntare și populism sunt realizate și intervențiile actualului premier Florin Cîțu, dar nici tabăra lui Ludovic Orban nu se lasă mai prejos.

La PNL, e un amestec de strigăte, jigniri și lovituri sub centură care nu fac decât să erodeze formațiunea într-un fel în care niciun alt competitor politic n-a reușit s-o facă până acum.

Confruntările din USR-PLUS par a fi dezbateri filosofice pe lângă urletele care se aud de la liberali. 

Ar fi o minune ca alianța dintre PNL și USR-PLUS să nu se destrame până la sfârșitul anului 2022. Chiar dacă va trece și peste acest prag, generat de criza din PNL, e foarte posibil ca USR-PLUS să părăsească guvernarea cu mai mult de un an înainte de alegeri pentru a avea timp să-și “vindece” electoratul traumatizat și dezamăgit de o coaliție nefuncțională.

Pe de altă parte, o victorie a actualului președinte PNL înseamnă un capăt de drum pentru Florin Cîțu. Din ce se întâmplă în ultimele zile, oricând se poate realiza o versiune nouă a înțelegerii Orban - Iohannis care să-l lase pe Florin Cîțu în afara cercului puterii.

Există posibilitatea, ca din cauza evoluției pandemice și a nemulțumirii oamenilor, să fie nevoie de un nou început. 

Într-o criză provocată de noul val de pandemie, cei care se pot salva o vor face cu siguranță chiar dacă va fi nevoie să sacrifice un premier cu o susținere de conjunctură.  

Citește și alte articole interesante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇