Colectarea selectivă în Sectorul 2, blocată de consilierii PNL + PSD + PMP. Ce tarife vor plăti cetățenii pentru ridicarea gunoiului SONDAJ

Colectarea selectivă în Sectorul 2, blocată de consilierii PNL + PSD + PMP. Ce tarife vor plăti cetățenii pentru ridicarea gunoiului <span style="color:#990000;">SONDAJ</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Indiferent dacă selectează sau nu gunoiul înainte să-l arunce, bucureștenii din Sectorul 2 vor plăti, în continuare, o taxă de salubrizare de 10 lei de persoană, în fiecare lună, până la finele anului.

Primarul Radu Mihaiu (USR PLUS) a propus adoptarea unor tarife diferențiate, care să încurajeze colectarea selectivă. Dar initiațiva a fost respinsă de Consiliul Local.

Un cetățean poate plăti în două moduri ridicarea gunoiului pe care îl produce.

Mai exact, poate achita direct sau prin asociația de proprietari un tarif - adică o sumă de bani – către societatea care îi ia gunoiul de lângă locuință și îl duce la sortare și apoi depozitare.

Pentru evitarea abuzurilor, acest tarif e negociat, de regulă, de primăria de sector cu societatea de salubrizare. Iar cetățeanul nu face altceva decât să achite sumele datorate, în fucție de cât gunoi aruncă.

Apoi, mai există și posibilitatea ca primăria de sector să impună o taxă pentru ridicarea gunoiului. În acest fel, instituția este cea care colectează banii de la populație și îi virează societății de salubrizare.

ADVERTISING

Pentru Sectorul 2, primarul Radu Mihaiu (USR PLUS) a propus aplicarea unui mix de tarif și taxă, care să încurajeze educarea populației și colectarea selectivă.

Din păcate, strategia promisă de edil întârzie să se materializeze.

O taxă impusă pentru câteva luni se va plăti pentru tot restul anului

Până în 2019, bucureștenii din Sectorul 2 plăteau tarif pentru ridicarea gunoiului.

Ulterior, administrația condusă pe atunci de primarul Mihai Mugur Toader (PSD) a impus o taxă de salubrizare de 13,25 lei de persoană pe lună, cu reduceri pentru cei care colectau selectiv.

Respectiva taxa a fost anulată în instanță la finalul lui octombrie 2020.

Iar administrația condusă de Radu Mihaiu a decis să plătească direct ridicarea gunoiului de la populație, vreme de câteva luni.

De la 1 martie 2021 până la 1 iunie 2021, oamenii urmau să plătească o taxă de salubrizare lunară de 10 lei de persoană.

ADVERTISING

Iar din iunie ar fi trebuit să intre în vigoare noi tarife pentru salubrizare, care să încurajeze colectarea selectivă.

Lucrurile n-au mers, însă, cum s-a așteptat primarul.

Negocierea pentru stabilirea tarifelor dintre primăria de sector și Supercom SA a durat luni la rând.

Așa că perioada în care cetățenii trebuie să plătească taxa de salubrizare de 10 lei pe lună de persoană s-a prelungit cu 2 luni, până pe 1 august 2021.

În cele din urmă, primăria de sector și Supercom s-au înțeles asupra unor tarife:

  • 548,54 lei fără TVA pentru tona de deșeuri menajere (fracția umedă, care cuprinde deșeurile alimentare și altele care nu pot fi reciclate)
  • 830,73 lei fără TVA pentru tona de deșeuri reciclabile colectate separat (cum ar fi ambalajele). Pentru aceste cantități, primăria va oferi o reducere de 99% din costul ridicării.
  • 682,83 lei fără TVA pentru tona de deșeuri depozitate necorepunzător (fracțiune umedă amestecată cu deșeuri reciclabile).
ADVERTISING

Practic, în baza acestor tarife, cine colectează selectiv plătește doar pentru ridicarea fracției umede.

Pentru ridicarea deșeurilor reciclabile, cetățeanul nu va da aproape niciun ban direct din buzunar, în condițiile în care 99% din costul de ridicare și preluare e suportat de primărie.

Iar cine va arunca gunoiul amestecat, fără să selecteze, va avea cel mai mult de plată.

În schimb, cei care nu vor sau nu pot, din varii motive, să achite tarif, ar urma să achite o taxă de 21,5 lei/ luna per persoană la primărie. Iar instituția va vira banii societății de salubrizare.

Scandal la Consiliul Local din cauza costurilor de depozitare la Vidra

Tarifele propuse de Radu Mihaiu au fost supuse votului Consiliului Local joi, pe 22 iulie. Iar tensiunile n-au întârziat să apară.

Puteți urmări întreaga dezbatare în materialul video următor, cu începere de la minutul 1.27.00:

Prezentă la ședință, o reprezentantă a societății Eco Sud SA - care administrează groapă de gunoi de la Vidra, singura din București - a susținut că tarifele propuse de Radu Mihaiu n-ar trebui adoptate.

Motivul: ele includ, pe lângă costurile de ridicare și sortare, și costurile de depozitare la groapă a gunoiului. Iar aceste costuri de depozitare nu sunt cele reale, calculate la zi și pe care Eco Sud ar avea dreptul să le încaseze în urma unei decizii a instanței.

Primarul Radu Mihaiu a explicat că, indiferent ce spune o instanță, doar Consiliul General al Municipiului București (CGMB) stabilește tariful de depozitare a gunoiului. Iar primăriile de sector sunt obligate respecte tariful impus de CGMB atunci când fundamentează cheltuielile populației cu salubrizrea.

Or, la începutul lunii iulie - a explicat Radu Mihaiu - CGMB a stabilit un tarif de depozitare a gunoiului de circa 93 de lei (per tonă). Asta, în condițiile în care primăria de sector plătește 200 de lei pe tonă pentru a depozita gunoi la Vidra.

CGMB l-a mandatat deja, la începutul lunii iulie, pe Nicușor Dan să negocieze cu Eco Sud în vederea unei actualizări de tarife. Dar este o procedură care durează.

Radu Mihaiu a precizat că, odată cu majorarea tarifelor de depozitare, vor crește și tarifele pentru salubrizare la populație.

În urma discuției, doar cei 9 consilieri ai USR PLUS au votat pentru adoptarea tarifelor. Toți ceilalți, de la PSD, PNL și PMP, s-au abținut.

Iar proiectul a picat.

”Așa arată mafia!”, a precizat primarul Radu Mihaiu, după vot.

O nouă încercare, în această săptămână

L-am întrebat pe primarul Radu Mihaiu dacă respingerea acestui proiect le influențează în vreun fel calitatea vieții cetățenilor din Sectorul 2.

”Am spus întotdeauna: o taxă paușală per persoană nu încurajează suficient colectarea separată.

Avem nevoie de tarife pentru a implementa sistemul 'plătește cât arunci' și pentru a putea încuraja (prin preț) colectarea separată. Consecințele sunt că nu putem face pași înainte spre rezolvarea problemei salubrității”, a precizat primarul Radu Mihaiu.

Acesta a precizat că va pune din nou proiectul pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare de Consiliu Local care urmează să aibă loc în această săptămână.

Rămâne să vedem dacă de această dată tarifele vor fi adoptate sau nu.

Sondaj:

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇