Mașinile parcate în loc nepermis, în Sectorului 1, riscă să fie ridicate, începând cu data de 1 octombrie. În plus, proprietarii mașinilor ar urma să scoată din buzunar sume care încep de la 425 de lei pentru a-și recupera autoturismele, potrivit unui nou regulament adoptat miercuri de Consiliul Local al Sectorului 1.
Regulamentul prevede că mașinile parcate pe locuri interzise – cum ar fi trotuare sau spații verzi – vor fi ridicate fie de Administrația Domeniului Public (ADP), fie de firme pe care Primăria le va contracta special, în acest sens.
Mașinile ridicate vor fi depozitate în spații special amenajate (din informații Spotmedia, ar fi vorba despre spațiul ADP de la Odăi, unde se află și padocul pentru câini fără stăpîn - n.red.). De acolo, proprietarii și le vor putea recupera. Dar nu gratis, ci contra unor sume consistente.
Potrivit prevederilor regulamentului adoptat miercuri, 14 iulie, proprietarul care a parcat ilegal trebuie să achite, pentru ridicarea mașinii 200 de lei (sau 270, în cazul în care mașina e mai grea de 5 tone).
Pentru transportul mașinii pe care a parcat-o ilegal spre un spațiu temporar de depozitare, proprietarul trebuie să mai achite încă 150 de lei (sau 200 lei pentru mașinile mai grele de 5 tone).
Pentru prima zi de depozitare proprietarul mașinii ridicate trebuie să achite 75 de lei. Iar pentru fiecare din următoarele zile, depozitarea mașinii costă 25 de lei.
Cu alte cuvinte, un cetățean trebuie să scoată din buzunar cel puțin 425 de lei ca să își poată recupera mașina ridicată.
Mai mulți consilieri PNL au susținut că problema nu poate fi tranșată atât de simplu, mai ales că numărul de locuri de parcare din sector este insuficient. Așa că, inevitabil, dacă nu vor să își ia mașinile în sufragerie, parte dintre cetățenii sectorului vor parca în loc nepermis.
În plus, parte dintre consilieri au propus să se insiste cu soluția amendării de către Poliția Locală a cetățenilor care parchează ilegal în sector. Și poate că oamenii vor înțelege și nu va mai fi nevoie de ridicarea mașinilor.
Grupul PNL a și propus un amendament – adoptat prin vot de întregul Consiliul Local – care prevede că regulamentul de ridicare a mașinilor va intra în vigoare abia la data de 1 octombrie 2021.
Între timp, Poliția Locală a Sectorului 1 ar urma să prezinte Consiliului Local o situație detaliată a amenzilor date pentru parcare ilegală, în Sectorul 1.
Rămâne să aflăm dacă până în octombrie regulamentul adoptat astăzi va rămâne în forma curentă și va începe să producă efecte sau dacă nu cumva va fi modificat.
Citește și:
- Marile parcuri ale Capitalei sunt tot nepăzite. Cum ne afectează, de ce am ajuns aici și ce urmează