În interiorul unor dinți de lapte, vechi de 31.000 de ani, aparținând unui strămoș de-al nostru mort timpuriu, oamenii de știință au descoperit rămășițele ADN de la mai multe virusuri străvechi.
Cu surprindere, aceștia au observat că adenovirusul uman C (HAdV-C), o specie de virus care provoacă de obicei o răceală ușoară la copii, ar fi apărut în urmă cu peste 700.000 de ani, cu mult timp înainte ca Homo sapiens să pășească pe Pământ, relatează Science Alert, care citează un raport publicat de bioRxiv.
Autorii studiului au extras două genomuri de adenovirus „aproape complete” din dinții de lapte. Interesant este faptul că genomurile antice prezintă similarități cu adenovirusurile din zilele noastre, fiind însă foarte diferite între ele.
Citește și Peste 100.000 de noi virusuri au fost descoperite în noi. Jumătate sunt noi pentru știință!
Concret, genomurile antice extrase din dinții de lapte găsiți într-un sit arheologic din nord-estul Siberiei, numit Yana Rhinoceros Horn Site (RHS), prezintă similarități cu adenovirusurile care au circulat între anii 1950 și 2010.
„Este extraordinar faptul că sunt mai similare cu tipurile moderne 1 și 2 decât unul cu altul”, a spus Sofie Nielsen, autor principal al studiului.
Astfel, descoperirea sugerează că subtipurile de adenovirus au început să se separe unul de altul cu mii de ani în urmă, cu mult timp înainte să ajungă în dinții de lapte descoperiți în Siberia.
Această estimare presupune faptul că adenovirusul uman HAdV-C a apărut cu mult timp înainte de apariția omului modern, care a pășit pe Terra în urmă cu aproximativ 300.000 de ani.