Vaccinul Pfizer are o eficiență de 85% după prima doză. Israelienii se întreabă dacă mai e nevoie de a doua

Vaccinul Pfizer are o eficiență de 85% după prima doză. Israelienii se întreabă dacă mai e nevoie de a doua

Vaccinul Pfizer are o eficiență de 85% după administrarea primei dozei, relevă rezultatele unui studiu realizat de un spital din Israel.

Aceste concluzii alimentează dezbaterea din această țară pe tema nevoii administrării celei de-a doua doze, guvernul israelian încercând să vaccineze cât mai multe persoane cu dozele disponibile, precizează Reuters.

După administrarea a două doze, la 21 de zile distanță, vaccinul Pfizer/BioNTech asigură o protecție de 95%.

ADVERTISING

Studiu publicat de Centrul Medical Sheba în jurnalul medical The Lancet vine la câteva zile după ce cercetătorii canadieni au sugerat că a doua doză de Pfizer ar trebui administrată mai târziu, având în vedere că prima asigură un nivel ridicat de imunizare.

Canadienii puneau însă acest nivel la 92,6%, bazat pe analiza datelor puse la dispoziție de Pfizer din ultima faza a testelor pe oameni, date depuse în decembrie la FDA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pfizer a precizat că nu a făcut teste pe variațiuni în ce privește administrarea celor două doze și că decizia e la autoritățile sanitare.

În ce privește studiul Sheba, israelienii au monitorizat cei 7.214 angajați ai spitalului care au primit prima doză în ianuarie. După un interval de 15 până la 28 de zile de la administrare, numărul cazurilor simptomatice de COVID-19 a scăzut cu 85%, iar cel total (inclusiv cei asimptomatici), s-a redus cu 75%.

ADVERTISING

Epidemioloaga Gili Regev-Yochay a precizat că majoritatea angajaților sunt tineri și într-o stare bună de sănătate.

”Față de studiile clinice prezentate de Pfizer, noi nu avem mulți angajați peste 65 de ani”, a spus ea, adăugând că studiul a fost efectuat într-o perioadă de vârf a infectărilor, în Israel, când spitalul era supraaglomerat de pacienți cu COVID.

Pfizer a refuzat să comenteze datele, precizând că face propriile studii, în mai multe părți ale lumii, inclusiv în Israel.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇