O nouă epidemie stă să înceapă, iar OMS dă o veste proastă: virusul rezistă în spermă mai mult de un an

O nouă epidemie stă să înceapă, iar OMS dă o veste proastă: virusul rezistă în spermă mai mult de un an

Există temeri că o nouă pandemie de Ebola ar putea să se declanșeze în Congo, după ce noi cazuri au apărut deja. Iar veştile nu sunt deloc bune: se pare că virusul poate fi transmis de bărbați și la un an după ce s-au vindecat.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că o femeie din Congo, care începuse să aibă simptome pe 25 ianuarie, a murit în 3 februarie. Trei zile mai târziu, s-a confirmat faptul că era pozitivă la Ebola. De atunci a mai apărut un caz.

Ce îngrijorează comunitatea medicală și ștințifică e faptul că soțul ei, care s-a vindecat de Ebola, ar fi putut să-i transmită boala, deși el era deja sănătos. O pandemie de Ebola s-a terminat în iunie 2020 în Congo, iar soțul femeii e unul dintre supraviețuitori, notează IFL Science.

ADVERTISING

Citește și Congo anunță că a învins în lupta cu Ebola, care a ucis în ultimele luni zeci de oameni

Deși sursa infecției este investigată încă, se știe că Ebola poate supraviețui în lichidele corporale, inclusiv în spermă, peste un an de la infecția inițială.

Un studiu din 2016 a arătat că 24 din 429 de bărbați din Liberia au fost testați pozitiv cu Ebola în spermă la cel puțin 12 luni de când se vindecaseră. Unul dintre ei ar fi putut infecta pe altcineva și la 565 de zile de când el însuși luase virusul.

ADVERTISING

Ebola poate fi răspândită inclusiv prin urină, salivă, transpirație, fecale, după ce o persoană a vomitat, alăptat și chiar prin lichidul amniotic. În plus, virusul este purtat și de animale.

Vezi și Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toate virusurile de pe pământ


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇