Vaccinul care va pune capăt crizei de vaccin. Primul glonț de argint împotriva pandemiei

Serul de la Janssen - Johnson & Johnson poate accelera mult procesul de vaccinare pentru că imunizarea se face printr-o singură injecție.
Vaccinul care va pune capăt crizei de vaccin. Primul glonț de argint împotriva pandemiei

La un an de la primele cazuri de infectare cu coronavirus în Europa, cel de-al patrulea vaccin a intrat în procesul de analizare și aprobare la Agenția Europeană a Medicamentului.

  • Vaccinul Janssen-Johnson & Johnson are o eficacitate mai mică decât Pfizer și Moderna.
  • Un mare avantaj e că imunizarea se face printr-o singură doză.
  • Pentru transport și depozitare, acest vaccin nu are nevoie de condiții speciale.
  • Are o perioadă de valabilitate de trei luni, ținut într-un simplu frigider.
  • E singurul vaccin care a arătat până acum că generează un grad de protecție important împotriva tulpinii din Africa de Sud.
  • A beneficiat de cea mai amplă testare, fiind realizată pe un grup de 200.000 de oameni, în opt țări și trei continente.
  • Uniunea Europeană a contractat 200 de milioane de doze de vaccin Janssen care pot fi livrate începând cu luna aprilie.

Vaccinul Janssen-Johnson & Johnson are șanse mari să fie autorizat până la jumătatea lunii martie, iar primele doze să fie disponibile, începând cu luna aprilie. Intrarea lui pe piață va reprezenta și rezolvarea crizei de vaccin din Uniunea Europeană, fiind un ser creat și produs în Belgia.

Această soluție de imunizare are două mari avantaje față de celelalte trei autorizate până acum:

  • e nevoie de o singură doză pentru a se realiza protecția împotriva infectării și îmbolnăvirii grave;
  • poate fi ținut într-un frigider medical normal, timp de trei luni, la o temperatură între 2 și 8 grade Celsius.

Aceste avantaje vor duce la o manipulare mult mai rapidă și mai puțin costisitoare, dar și la creșterea vitezei de distribuire în teritorii și comunități greu accesibile, acolo unde nu există capacități speciale de depozitare.

ADVERTISING

Cea mai amplă testare, desfășurată în momentul de vârf al pandemiei

Studiile pentru faza a treia - testarea pe zeci de mii de oameni (cel puțin 35.000) - au fost făcute în opt țări, pe trei continente, la studiu participând 200.000 de voluntari.

Vaccinul Janssen de la Johnson & Johnson este soluția care a avut o fază de testare amplă, care s-a desfășurat într-un moment de vârf al pandemiei și a acoperit și cele trei tulpini din Brazilia, Marea Britanie și Africa de Sud.

“Aceste rezultate sunt o dovadă a eforturilor extraordinare ale tuturor celor implicați în programul nostru de testare a vaccinului COVID-19 și suntem extrem de recunoscători personalului care a contribuit la studiile clinice și participanților la studiu pentru efortul lor neprețuit”, a declarat medicul Mathai Mammen, coordonatorul Janssen Research & Development. 

„Schimbarea curbei pandemice necesită vaccinarea în masă pentru a crea imunitatea de turmă, iar un vaccin cu doză unică, cu debut rapid de protecție și ușurință de livrare și depozitare, oferă o soluție viabilă pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.

Posibilitatea de a evita spitalizările și decesele ar reprezenta o schimbare majoră de paradigmă în combaterea pandemiei”, a mai declarat sursa citată.

Eficacitatea vaccinului Janssen - Johnson & Johnson, conform concluziilor studiilor de faza a treia:

  • Vaccinul are o protecție de 72% în SUA și 66% protecție la nivel global în prevenirea formelor de infectare cu COVID-19 moderate și severe, la 28 de zile după vaccinare.
  • Are o eficiență de 85% în prevenirea îmbolnăvirilor severe și a demonstrat o protecție completă împotriva spitalizării și a deceselor asociate infectării cu COVID-19, după 28 de zile de la vaccinare.
  • Vaccinul a demonstrat protecție împotriva îmbolnăvirilor severe în teritorii diverse, pe segmente de vârstă diverse și cu variante multiple de virușuri, inclusiv varianta SARS-CoV-2,  B.1.351, observată în Africa de Sud.
  • Vaccinul cu o singură doză e compatibil cu canalele standard de distribuție a vaccinurilor în general și oferă un instrument important în ce privește combaterea pandemiei.

Mai slab ca Pfizer și Moderna, dar cu rezultate bune împotriva noilor tulpini

Conform datelor publicate de companie, vaccinul Janssen de la Johnson & Johnson a arătat o eficiență de 72% în SUA, 66% în America de Sud și de 57% în Africa de Sud. 

Guvernul statului african a renunțat să mai vaccineze populația cu soluția de la AstraZeneca, una care și-a arătat limitele în ce privește tulpina din această țară și a trecut la imunizarea populației cu vaccinul produs de laboratorul Janssen.

Deși dezvoltă o protecție mai scăzută decât “vaccinurile genetice” de la BioNTech-Pfizer și Moderna, soluția propusă de Janssen-Johnson & Johnson are o eficacitate destul de mare, de exemplu, mult mai ridicată decât cea a vaccinului antigripal care e între 48% și 60%.

Pe de altă parte, în acest moment, acesta e singurul vaccin care dezvoltă o protecție împotriva noilor tulpini și, pentru că necesită o singură doză, ar putea fi cel mai eficient mod de a combate pandemia globală.

“Aceste rezultate reprezintă un moment promițător. Potențialul de a reduce semnificativ povara îmbolnăvirilor severe, prin furnizarea unui vaccin eficient și bine tolerat, cu o singură imunizare, este o componentă critică a răspunsului global la amenințarea sănătății publice”, a declarat medicul Paul Stoffels, vicepreședinte al Comitetului executiv și Director științific, Johnson & Johnson. 

„Un vaccin cu doză unică este considerat de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind cea mai bună opțiune în ce privește încetinirea pandemiei, îmbunătățind accesul, distribuția și conformitatea.

Eficacitate de 85% în prevenirea bolii severe COVID-19 și prevenirea intervențiilor medicale legate de COVID-19 va proteja potențial sute de milioane de oameni de rezultatele grave și fatale ale COVID-19. De asemenea, oferă speranța de a ajuta la ușurarea sarcinii uriașe care apasă pe sistemele de sănătate din întreaga lume”, a mai adăugat sursa citată.

De asemenea, trebuie spus că, datorită testării extinse de faza a treia, există șanse ca autorizarea vaccinului Janssen - Johnson & Johnson să fie pentru toate segmentele de vârstă, începând cu 16 ani.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a primit autorizații de folosire pe segmente reduse de populație, 18-55, în unele țări printre care și România sau 18-65, în altele.

Cum funcționează vaccinul Janssen - Johnson & Johnson

Efectul final al vaccinului Janssen este pregătirea organismului pentru a reacționa și anihila coronavirusurile care provoacă infecția Covid-19, conform explicației oficiale prezentată de Agenția Europeană a Medicamentului. 

In-depth: How the Johnson & Johnson coronavirus vaccine works
VIDEO. Cum funcționează vaccinul creat de laboratorul Janssen al companiei Johnson & Johnson. Ce aduce nou soluția care se află în proces de autorizare în SUA și Europa - Sursa: ABC News / YouTube

Vaccinul este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus de gripă umană) care a fost modificat, introducându-se în el informația genetică (genă) a proteinei spike (cârlig) de SARS-CoV-2 (coronavirus). Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului, pe care o folosește pentru a intra în celulele corpului.

Odată ce a fost injectat, vaccinul transportă informația genetică a proteinei SARS-CoV-2 în celulele corpului. Celulele vor folosi această informație pentru a memora și recunoaște proteina spike (cârlig). Astfel, sistemul imunitar al persoanei va identifica, va produce anticorpi și va activa celulele T (celule albe din sânge) pentru a ataca proteina spike de fiecare dată când o va sesiza în organism.

Dacă, mai târziu, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște proteinele cârlig de pe virus și va fi gata să apere corpul împotriva acestora, producând anticorpi.

Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

EU Covid-19 recovery fund agreement in Brussels
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a încheiat un contract pentru cel puțin 200 de milioane de doze de vaccin cu Johnson & Johnson, iar autorizarea acestuia poate pune capăt crizei de doze din UE - Foto: Hepta.ro

Uniunea Europeană a contractat 400 de milioane de doze

Dacă vreți, imaginați-vă vaccinul ca un poștaș căruia i se dă fotografia proteinei prin care se infectează organismul (informația genetică sau gena proteinei spike).

Acesta intră în organism și multiplică fotografia astfel încât armata de apărare (soldații sunt celulele T) învață chipul dușmanului, iar când se întâlnește cu el, intră în alertă, atacă și distruge virusul.

Vaccinul Janssen de la Johnson & Johnson este realizat printr-o procedură asemănătoare cu cel de la Oxford-AstraZeneca. Amândouă funcționează prin același mecanism.

De asemenea, trebuie spus că ambele soluții au fost dezvoltate atât de rapid pentru că atât laboratoarele Oxford, cât și Janssen, din Belgia, sunt implicate de decenii în cercetări legate de găsirea unor soluții de vaccinare pentru epidemii ca Ebola, HIV sau Zika.

Comisia Europeană a încheiat încă din octombrie 2020 un contract cu compania Johnson & Johnson pentru livrarea a 200 de milioane de doze de vaccin, livrare ce va începe imediat după autorizare. De asemenea, în contract este prevăzută posibilitatea de a fi livrate alte 200 de milioane de doze dacă va fi necesar.

„Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească îngrijorător în toată Europa, este crucial să dezvoltăm cât mai rapid un vaccin. Mă bucur că am reușit să ajungem la un acord cu Johnson & Johnson pentru a cumpăra doze pentru 200 de milioane de oameni. Scopul nostru e să oferim cetățenilor UE vaccinuri sigure și eficiente de îndată ce acestea vor fi disponibile”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la semnarea contractului.

Din păcate, niciuna dintre companiile farmaceutice care au reușit să dezvolte un vaccin nu a respectat calendarul de livrări pentru cele 27 de state din Uniunea Europeană. Acest lucru a produs iritare și ciocniri între liderii UE și șefii companiilor. Până la urmă, s-a ajuns la renegocierea calendarelor de livrări și recuperarea întârzierilor. 

Documentația de autorizare a vaccinului Johnson & Johnson a fost depusă și la Agenția Americană pentru Alimentație și Medicamente din data de 6 februarie. O decizie a acestei instituții este așteptată în data de 26 februarie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇