Cei de la PlanB Project, un ONG creat la începutul pandemiei pentru a ajuta cadrele sanitare cu aparatură medicală și echipamente alternative de protecție, au venit cu o soluție pentru pacienții COVID în stare gravă pentru care nu se găsește imediat un loc pe secțiile de Terapie Intensivă.
”În atenția personalului medical dedicat COVID-19! Pacienții COVID-19 ajung în stare foarte gravă la ATI, cu saturații ale oxigenului mult sub 50%. O parte dintre aceștia se agravează deja la domiciliu și apelează prea târziu la cadrele medicale. Dar o parte se agreaveaza în timpul internării și trebuie transferați de urgență la terapie intensivă.
Multe spitale care tratează pacienți Covid nu au secții de terapie intensivă sau paturi libere care ar putea prelua rapid un caz cu semne de agravare. Găsirea unui pat ATI liber în alt spital poate dura, iar pacienții ajung să fie transferați chiar și la câteva sute de km distanță.
Pentru a preveni deteriorarea pacientului în timp ce așteaptă un loc la ATI s-ar putea interveni oferind asistență respiratorie prin ventilație non-invazive cu presiune pozitivă cu ajutorul unei măști faciale și a unui ventilator PAP (Positive Airway Pressure)”, anunță pe pagina lor de Facebook, cei de la PlanB Project.
Aceștia explică și cum funcționează un ventilator PAP: ”menține alveolele deschise, reduce efortul respirator, contribuie la oxigenare și este simplu de operat. Aerul furnizat poate fi îmbogățit cu oxigen chiar și de la surse cu debit redus”.
ONG-ul, cu prijinul Raptronic, Fundației Comunitare Brașov și Centrului Județean de Aparatură Medicală Brașov, pune gratuit la dispoziția spitalelor astfel de ventilatoare, care pot face diferența între viață și moarte în cazul pacienților care așteaptă un loc la ATI.
”Ventilatoarele PAP pot fi foarte utile în unitățile Covid în care instalațiile de oxigen sunt inexistente sau insuficiente. Cu ajutorul lor, s-ar putea acoperii timpii de așteptare pentru un pat ATI.
Plan B oferă gratuit în folosință astfel de ventilatoare unităților medicale care doresc să dea o șansă în plus pacienților în timp ce așteaptă un pat ATI”, se mai arată în comunicat.
Află mai multe despre acest ONG și misiunea lui, dintr-un interviu acordat SpotMedia.ro: PlanB Project, românii premiați în Europa pentru echipamentele alternative în criza COVID: Ne-am simțit orbi în țara surzilor