Prefectul Berbeceanu nu știe câte paturi sunt pentru pacienții COVID în București: ”E o informație prea tehnică”. Orban a pufnit în râs la o întrebare similară

Prefectul Berbeceanu nu știe câte paturi sunt pentru pacienții COVID în București: ”E o informație prea tehnică”. Orban a pufnit în râs la o întrebare similară

Pe 26 februarie era confirmat oficial în România primul caz de coronavirus. S-au scurs de atunci mai bine de 8 luni și încă nu există public nicăieri o informare unde să fie centralizate toate spitalele care tratează pacienți COVID și câte locuri au alocate, în fiecare, inclusiv pe secțiile de Terapie Intensivă.

Și nu numai că nu au acces cetățenii la astfel de date, dar nici oficialii, cei care iau deciziile pentru controlarea pandemiei, nu par să aibă aceste informații esențiale.

Întrebat luni câte paturi sunt la ATI în București în total și câte mai sunt acum neocupate, noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, a spus că nu știe.

ADVERTISING

”Nu știu să vă dau răspunsul, e o informație prea tehnică”, a fost răspunsul lui Berbeceanu, care tocmai participase la ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență în care fusese decisă prelungirea restricțiilor în Capitală.

SpotMedia.ro a pus în permanență întrebări autorităților pe acest subiect și vineri a obținut un răspuns de la Primăria Capitalei, însă doar pe cifrele de la acel moment din spitalele din subordinea instituției, lipsind, astfel, o imagine de ansamblu.

ADVERTISING

Nici Orban nu poate să răspundă cu o cifră exactă

Aproape în paralel cu răspunsul prefectului primea o întrebare similară și premierul Ludovic Orban.

Jurnaliștii l-au întrebat pe șeful Guvernului câte paturi sunt la ATI la nivel național, moment în care Orban a pufnit în râs și a continuat cu discursul cunoscut din ultimele săptămâni, despre ce măsuri au fost luate, evitând total să ofere o cifră.

ADVERTISING

”În materie de tratare în spital, noi am crescut constant capacitatea de tratare atât în secții ATI, cât și în celelalte secții normale. Lucrul acesta se vede după numărul de persoane care beneficiază de tratament în spital și în secții de Terapie Intensivă.

Numai în București am adăugat Spitalul Colentina, l-am reintrodus (să fie spital COVID – n.red.), am decis transformarea în spital COVID a spitalului Sf. Ioan, pregătim Spitalul Malaxa, unde se fac ultimele investiții pentru a putea asigura din punct de vedere tehnic alimentarea cu oxigen și circuitele conform reglementărilor sanitare. Vom continua să creștem capacitatea.

La Cluj a fost introdus un spital municipal. De asemenea, Spitalul Militar a pus la dispoziție paturi suplimentare la secțiile ATI. La Sibiu, de asemenea, Spitalul Militar este pregătit și urmează să primească pacienți în secțiile ATI”, a răspuns Ludovic Orban.

Întrebat dacă există o evidență a numărului de paturi, premierul a răspuns afirmativ, dar nu a dat cifra exactă, motivând că datele sunt la Ministerul Sănătății, instituție care se află în subordinea sa.

”Cu siguranță că există o evidență și toate datele sunt la Ministerul Sănătății. Sigur că în interacțiunea constantă pe care o am cu ministerul și cu DSU, cu secretarul de stat Raed Arafat, urmăresc constant creșterea capacității de tratare și găsirea de soluții”, a evitat din nou prim-ministrul să ofere o cifră exactă.

Referitor la personalul medical insuficient pentru aceste secții atât de importante, șeful PNL a spus că Executivul a dat OUG pentru a angaja ”foarte repede” medici, fiind vorba de aproximativ 200 de specialiști care au încheiat rezidențiatul.

”M-ați întrebat de medici. Știți foarte bine că am adoptat special o OUG, pe care putem să angajăm foarte repede medicii care au luat examenul la finalul rezidențiatului în disciplinele care sunt căutate – terapie intensivă, urgență. Constant apelăm la mișcarea medicilor prin detașări pentru a asigura personal medical necesar în secțiile ATI”, a explicat Orban.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇