Orban cere schimbări rapide în Capitală: Nu putem să stăm să mutăm bolnavi din Bucureşti că nu vrea directorul ASSMB creșterea capacității de tratare

Orban cere schimbări rapide în Capitală: Nu putem să stăm să mutăm bolnavi din Bucureşti că nu vrea directorul ASSMB creșterea capacității de tratare

Premierul Ludovic Orban va discuta cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan, după ce acesta depune jurământul joi, pentru a lua decizii privind creşterea capacităţii de tratare a bolnavilor de COVID în spitalele din Bucureşti.

„În ceea ce priveşte secţiile de terapie intensivă, părerea mea e că trebuie să fim pregătiţi să mai introducem spitale în structura de spitale COVID sau spitale de suport COVID pentru a creşte capacitatea de tratare în secţiile de terapie intensivă. (…)

La Bucureşti, spitalul Ilfov şi Witing nu tratează. La Witing din 16 paturi sunt funcţionale numai şase paturi. La Ilfov e aceeaşi situaţie, nu mai vorbesc de paturile normale, pentru cazuri mai puţin grave.

ADVERTISING

Acestea toate trebuie să funcţioneze la capacitate, la fel şi Spitalul Colentina, secţiile de terapie intensivă, plus trebuie folosite toate paturile care au acces la oxigen şi pentru cazurile intermediare, care nu necesită neapărat tratare imediată. Acestea trebuie gândite rapid", a afirmat Orban, la începutul şedinţei de guvern de miercuri seara.

Discuții cu Nicușor Dan

El a spus că o să discute joi cu primarul Nicuşor Dan, menţionând că sunt 35 de spitale în Bucureşti şi nu pot fi mutaţi bolnavi în altă parte doar pentru că directorul ASSMB nu vrea să susţină creşterea capacităţii de tratare.

ADVERTISING

"Mâine (joi - n.red.) va depune jurământul domnul primar general (...), o să am o discuţie cu domnul primar general. Ar trebui făcută o operativă şi luate nişte decizii legate de Bucureşti, că avem 35 de spitale în Bucureşti, nu putem să stăm să mutăm bolnavi din Bucureşti că nu vrea directorul de la ASSMB să ne susţină în pregătirea şi creşterea capacităţii de tratare.

Aici Bucureştiul trebuie rezolvat şi Malaxa şi toate celelalte structuri pe care le-am gândit în dispozitivul de luptă anti COVID. La Pipera trebuie crescută capacitatea, sunt 500 de paturi şi funcţionează aproximativ 100. (...)

ADVERTISING

Trebuie introdus oxigen. Ce mare filosofie să facă spitalul? Aici trebuie gândit foarte clar. Dacă există o creştere a numărului de cazuri, noi trebuie să ne adaptăm, să punem în funcţie imediat, conform planului, noi secţii de terapie intensivă sau creştem capacitatea în secţiile de terapie intensivă.

Am discutat şi la Balş şi la Babeş, unde există cu adevărat capacitatea de a pune în funcţiune noi paturi, îi tot plimbă că nu au avize. Aici DSP trebuie imediat, cu celeritate să avizeze orice solicitare de creştere a capacităţii de tratare", a subliniat premierul.

Orban a adăugat că pe fiecare regiune trebuie pregătit un număr de paturi care să poată să fie operaţionalizate într-un timp foarte scurt, în 48 de ore, maximum 72 de ore. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇