Şcolile rămân închise în Bucureşti pentru cel puţin încă două săptămâni. Ar putea fi închise și parcurile, noaptea

Şcolile rămân închise în Bucureşti pentru cel puţin încă două săptămâni. Ar putea fi închise și parcurile, noaptea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul general Nicușor Dan și prefectul Capitalei Traian Berbeceanu au anunțat luni deciziile privind restricțiile pentru București, având în vedere că măsurile urmau să expire azi, la miezul nopții.

Cum rata de infectare a rămas peste 3 cazuri la mia de locuitori, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis menținerea restricțiilor. Astfel, școlile rămân închise, masca e obligatorie în continuare pe stradă și restaurantele, cinematografele sau teatrele rămân închise.

”Așa cum bine știți, singura decizie normală și firească și legală era ca activitățile să continue în regim online”, a spus Berbeceanu, întrebat de situația din școli.

ADVERTISING

Măsurile vor fi în vigoare cel puţin pentru următoarele două săptămâni, până pe 16 noiembrie, ora 00:00.

Referitor la eventuala carantinare a anumitor străzi din București, Nicușor Dan a spus că nu e luată în calcul în acest moment, până nu va fi implementat la nivelul Ministerului Sănătății softul care să permită localizarea persoanelor infectate în timp real.

ADVERTISING

Parcurile ar putea fi închise, mall-urile rămân deschise

Cei doi au spus că singura nouă restricție luată în considerare ar fi închiderea parcurilor, după ora 22:00, doar că propunerea a fost înaintată Comitetului Național, pentru că doar Guvernul, prin HG, poate impune o astfel de restricție.

”A fost luată în discuție închiderea parcurilor, însă nu poate comitetul municipal să adopte astfel de măsură, fapt pentru care s-a decis să sesizăm cu această problemă Comitetul național și, dacă apreciază necesar ca la un anumit grad de infectare să fie luată o astfel de măsură, se va lua prin hotărâre de guvern.

ADVERTISING

Urmează să facem solicitarea. Din punctul meu de vedere, după ora 22:00, atunci când activitățile localurilor și teraselor încetează, foarte mulți tineri se întâlnesc în parcuri și au loc adevărate petreceri, cu nerespectarea nici celor mai simple norme de protecție sanitară”, a explicat Traian Berbeceanu.

Întrebați dacă nu se consideră că și mall-urile sunt factor de risc pentru răspândirea virusului, cei doi au răspuns doar că ”nu au fost luate în calcul alte restricții”.

Controale pentru aplicarea măsurilor. Nu se respectă nici la instituțiile de stat

Cei doi au spus că, înainte de a fi luate în calcul noi restricții, trebuie sa fie aplicate cele deja existente, ceea ce la acest moment nu se întâmplă.

Mai exact, Traian Berbeceanu a spus că la majoritatea instituțiilor de stat nu a fost implementată până acum decalarea programului angajaților, deși măsura e în vigoare din luna mai.

”Nu e normal să suprareglementăm atât timp cât eu, personal, și colegii din Comitet am apreciat că nu sunt suficient de bine aplicate măsurile deja existente.

Prin HG s-a impus o dispoziție imperativă ca toți operatorii economici și instituțiile de stat sau private să decaleze programul funcționarilor cu o oră sau două. Insă nu s-a respectat. Chiar la nivelul prefecturii am dat azi dispoziție ca de mâine jumătate să vină la 07:00 și cealaltă jumătate la 09:00.

În niciuna dintre instituțiile publice sau în instituțiile de stat nu s-a respectat. Prin aplicarea de îndată a acestei prevederi putem să decongestionăm transportul public”, a spus Berbeceanu.

Întrebat dacă vor fi date sancțiuni, el a raspuns ”nu am venit să sancționez, ci să îndrept lucrurile”.

Controale urmează să fie făcute și în piețe și târguri, au mai spus oficialii, Nicușor Dan cerând o situație pe acest subiect de la fiecare primar de sector în parte.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇