Bucureștiul a înregistrat în ultimele 14 zile nu mai puțin de 9.690 de cazuri, după ce într-o singură zi au fost depistate 1.129 de noi îmbolnăviri, un nivel record pentru Capitală.
În aceste condiții, întrebarea care revine zi de zi, pusă cu tot mai mare strângere de inimă, este câte locuri mai sunt în spitale, dacă mai sunt și cât mai poate face față sistemul de sănătate.
În România, administrarea spitalelor nu este centralizată. Parte sunt în custodia Ministerului Sănătății sau a altor ministere, parte în curtea primăriilor sau a consiliilor locale.
SpotMedia.ro a vrut să afle, de la Primăria Capitalei, care e situația pe unitățile pe care le are în administrare. Din cele 19 spitale aflate în subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), doar 4 dețin, la acest moment, aviz temporar COVID-19 din partea DSP.
Aceste unități însumează 912 paturi pentru pacientii COVID, din care doar 55 sunt de Terapie Intensivă.
Alte 50 de paturi așteaptă avizul DSP la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ștefan" și procedura urmează să se desfășoare și pentru Spitalul Malaxa, însă aici nu știm până acum câte paturi vor fi rezervate pacienților COVID. În orice caz, la niciuna din cele două unități nu vor fi și locuri ATI.
Iată datele oferite de Primăria Capitalei la solicitarea SpotMedia.ro (datele sunt raportate la situația din 29.10.2020):
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș" (inclusiv Secția modulară externă Pipera) - 590 paturi COVID, din care ATI/TI - 9;
- Spitalul Clinic Colentina - 305 paturi COVID, din care ATI/TI - 29;
- Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila" - 10 paturi COVID, din care ATI/TI - 10;
- Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu" - 7 paturi COVID, din care ATI/TI – 7;
- Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ștefan" (în curs de obținere a avizului DSP) - 50 de paturi COVID, din care ATI/TI – 0;
- Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa" - în procedură de obținere a avizului temporar COVID-19 din partea DSP, pentru un număr de paturi care urmează să fie determinat.
Pe lângă spitalele Primăriei, mai au secții COVID în București și unități precum Institutul Matei Balș, Institutul Marius Nasta, Spitalul Județean Ilfov sau Spitalul Witting. În total, undeva până în 2.000 de paturi pentru pacienții infectați cu Sars-CoV-2 din Capitală.