Creșterea exponențială a numărului de cazuri de infectare a dus la închideri parțiale în Franța, Germania, Spania și Italia. În România s-a trecut pragul de 6.000 de îmbolnăviri pe zi, iar numărul deceselor rămâne ridicat, undeva între 80 și o sută în 24 de ore.
În aceste condiții, nevoia unui vaccin este uriașă. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune că în luna decembrie vor sosi primele doze de vaccin, iar în ianuarie va începe campania de imunizare a personalului medical.
Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, 28 octombrie, că “aprovizionarea cu un număr mare de doze va începe în luna aprilie a anului viitor”.
Deși declarațiile autorităților par a fi contradictorii, ele se referă la etape diferite în ce privește realizarea, aprobarea, distribuirea și administrarea către populație a unui vaccin anti-Covid 19.
Trei vaccinuri gata până la sfârșitul anului – aceasta e o declarație optimistă
Albert Bourla, președintele executiv (CEO) al Pfizer, a declarat la jumătatea lunii octombrie că vaccinul dezvoltat de companie împreună cu laboratorul BioNTech din Germania “va fi gata în penultima săptămână din luna noiembrie”.
Reprezentanții Moderna, dar și cei de la AstraZeneca/Oxford au anunțat că soluțiile de imunizare dezvoltate de ei vor fi și ele gata în luna decembrie.
Vaccinul pentru COVID testat de Oxford şi AstraZeneca a generat un răspuns imun robust la persoanele în vârstă
Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford sunt cele mai avansate vaccinuri. Toate se află în ultima fază de testare, pe zeci de mii de oameni.
Problema e că niciuna dintre cele trei companii, anunță STATNews, un site specializat în investigații medicale, nu are suficiente persoane infectate cu virusul în acest stadiu final al testării pentru a trece la analizarea datelor ca să vadă din ce grup provin cei infectați - din grupul de control, cel injectat cu ser neutru (placebo) sau din grupul în care s-a folosit vaccinul.
Prea puțini voluntari infectați în grupurile de testare
Într-un grup de zeci de mii de oameni în care se desfășoară testarea e nevoie de sute de persoane care să se infecteze în mod natural pentru a se obține date suficiente pentru realizarea studiilor de eficiență ale serului respectiv.
“… operăm cu viteza științei. Aceasta înseamnă că este posibil să știm dacă vaccinul nostru este sau nu eficient până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru a face acest lucru, trebuie să acumulăm un anumit număr de cazuri COVID-19 în studiul nostru pentru a compara eficacitatea vaccinului la persoanele vaccinate cu cei care au primit o injecție placebo. Deoarece trebuie să așteptăm să apară un anumit număr de cazuri, aceste date pot apărea mai devreme sau mai târziu pe baza modificărilor ratelor de infecție”, a scris președintele executiv al Pfizer Albert Bourla într-o scrisoare oficială.
Aprobare de urgență, dar nici chiar așa
Pe de altă parte, atât în SUA cât și în Europa s-a vorbit de o accelerare a aprobării în situația în care un vaccin trece prin toate etapele de testare.
Marea Britanie, prima ţară care îşi vaccinează personalul medical împotriva COVID-19
“Așadar, permiteți-mi să fiu clar, presupunând că vom avea date pozitive, Pfizer va solicita utilizarea autorizației de urgență în SUA la scurt timp după ce se atinge etapa de siguranță în a treia săptămână a lunii noiembrie. Toate datele conținute în cererea noastră din SUA vor fi verificate nu numai de către oamenii de știință ai FDA (Departamentul de Aprobare a Medicamentelor), ci și de un grup extern de experți independenți”, a anunțat șeful Pfizer în același mesaj.
Deși la început experții au părut a fi de acord cu această abordare, odată cu trecerea timpului au devenit tot mai refractari în ce privește accelerarea procesului de aprobare din cauza posibilelor riscuri de siguranță.
“Poate fi în ianuarie, poate fi mai târziu”, a declarat dr.Faucci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din SUA, referindu-se la momentul validării unui vaccin pentru uz general.
În realitate, multe declarații ale oficialilor transferă către public un optimism nejustificat. În procesul testării unui vaccin se pot întâmpla multe, iar lucrurile nu merg întotdeauna cum le-ai planificat, susțin mai mulți experți din domeniu.
Nelu Tătaru (PNL) și Alexandru Rafila (PSD) se contrează cu privire la organizarea sau lipsa de organizare a campaniei de vaccinare
Pe de altă parte, va exista și o mare provocare în ce privește producția și distribuția vaccinului. În mod real, putem ajunge în situația în care să existe unul sau două vaccinuri aprobate, iar rata de infectare a populației să crească exponențial din cauza obstacolelor în ce privește distribuirea și administrarea.
Avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi o să începem în ianuarie.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
Pe această temă, în România, se desfășoară o confruntare care are și o puternică tentă politică între Nelu Tătaru (PNL), ministrul Sănătății, și profesorul Alexandru Rafila, recrutat de curând de PSD.
Bild: Germania se pregătește să înceapă vaccinarea anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului
”Avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi o să începem în ianuarie. Intenţia noastră este - şi în planificarea pe care o avem - ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat Tătaru.
Rafila susține că anunțul făcut de ministrul liberal e exagerat de optimist, criticând declarația acestuia cu privire la posibilitatea anunțată ca imunizarea cadrelor medicale să înceapă în luna ianuarie.
Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății
Rafila a mai spus că mai bine ministerul s-ar ocupa de organizarea campaniei de vaccinare care va fi una cu o logistică extrem de complicată și solicitantă.
Studiul clinic din SUA al AstraZeneca pentru vaccinul destinat Covid-19 ar putea fi reluat în această săptămână
”Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la injectare, rezistă doar 17 zile.
El trebuie ținut la minus 80 de grade, în ambalaj cu gheață carbonică unde e păstrat 10 zile, iar în 7 trebuie administrat. Să vaccinezi milioane de oameni într-un timp atât de scurt este o mare provocare. Noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, deci vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză”, a declarat Rafila.
Tătaru spune că e pregătită rețeaua de distribuție a vaccinului antiCOVID. Câți români s-ar vaccina
Urmează o iarnă grea
Dincolo de confruntarea politică dintre cei doi, provocările pentru autoritățile din România sunt reale. În ce măsură suntem pregătiți pentru cea mai mare și complicată campanie de vaccinare din istoria omenirii se va vedea în lunile următoare.
Până atunci, toate mesajele cu privire la data când un vaccin va fi gata sau când ne vom putea întoarce la o viață normală trebuie tratate cu o doză de pesimism.