Ce a răspuns Orban întrebat dacă se vor ține alegerile și la 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Ce a răspuns Orban întrebat dacă se vor ține alegerile și la 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Premierul Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă că alegerile parlamentare vor avea loc la termen, indiferent de numărul zilnic de cazuri de coronavirus.

El a fost întrebat de jurnaliști, luni, dacă se ia în discuție amânarea alegerilor, în contextul în care am avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

Premierul a evitat să răspundă exact cu ”da” sau ”nu”, dar a punctat că de la începutul pandemiei s-au desfășurat alegeri la termen în mai multe țări, indiferent de numărul de infecții.

”În toate țările s-au organizat alegeri la termen. Avem exemplul SUA unde se organizează alegerile prezidențiale, Franța unde s-au organizat alegeri locale, avem Republica Moldova, unde sunt organizate alegeri prezidențiale, în Polonia, unde au fost tot alegeri prezidențiale.

ADVERTISING

Democrația înseamnă votul oamenilor. Mandatul actualului Parlament expiră în 20 decembrie. România are nevoie ca cetățenii să aleagă un nou Parlament, ca cetățenii să își poată exprima voința actuală și cetățenii au dreptul la un Parlament care să reprezinte opțiunile politice actuale ale românilor.

Menținerea actualului Parlament înseamnă că în continuare în funcția de Avocat al Poporului este Renate Weber, în fruntea CCR va rămâne unul ca Dorneanu, în fruntea Consiliului Legislativ va rămâne unul ca Florin Iordache. Asta înseamnă menținerea actualului Parlament”, a declarat prim-ministrul Orban.

ADVERTISING

S-au încheiat înscrierile: Câţi români s-au arătat interesaţi de votul prin poştă la parlamentare

Ce spune despre secțiile din diaspora

Referitor la organizarea de secții de votare peste hotare, șeful liberalilor a spus că acestea se vor organiza, dar e posibil ca numărul să fie mai redus comparativ cu alți ani.

Totodată, Orban a punctat că datele privind secțiile de votare din străinătate vor fi făcute publice odată ce vor fi certe.

”Suntem într-o comunicare permanentă cu țările pentru a organiza secțiile de vot. Deși asistăm la un val epidemic îngrijorător, discuțiile ne permit să spunem că vom putea organiza secții de votare (...)

ADVERTISING

Toate discuțiile legate de secțiile de vot sunt conduse de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cu sprijinul AEP. Când vom avea date certe privind secțiile de vot, ele vor fi făcute publice.

Posibil în anumite țări să fie redus numărul de secții de votare, în altele să fie doar la sediile misiunilor diplomatice - ambasade, consulate sau alte sedii care sunt ale unor instituții ale statului român. Vom avea o imagine foarte clară când avem toate datele. MAE le va face publice”, a adăugat premierul.

Cum se va face campania

De asemenea, prim-ministrul a dat detalii și despre cum va fi făcută campania electorală. Va fi una ”pozitivă” și se va desfășura ”de la om la om”.

”În ceea ce priveşte campania electorală, am avut întâlnirea echipei de campanie. Am stabilit liniile de campanie care sunt foarte clare. Vom duce o campanie pozitivă, o campanie care se va desfăşura de la om la om. Vom trasmite toate proiectele noastre, toate obiectivele pe care le urmărim în următorii 4 ani de zile şi vom prezenta care sunt atuurile PNL în această campanie.

Se va desfăşura cu respectarea regulilor care deja sunt prevăzute. Am redus numărul de persoane pentru adunări publice. Am redus numărul de activişti care însoţesc candidaţii. Echipele de campanie care participă la acţiunile de campanie. Sigur, menţinem toate regulile legate de obligativitatea portului măştii, obligativitatea pentru fiecare candidat şi pentru fiecare om din echipa de campanie de a respecta cu stricteţe regulile de protecţie sanitară”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇