Alegeri prezidenţiale în R. Moldova: Maia Sandu a câștigat primul tur, cu aproape 36% din voturi. Igor Dodon a obținut peste 32%

Alegeri prezidenţiale în R. Moldova: Maia Sandu a câștigat primul tur, cu aproape 36% din voturi. Igor Dodon a obținut peste 32%

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,67% din secţiile de votare din ţară.

Publicitate

Maia Sandu a obţinut 35,96% din voturi, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,75% din electorat.

Pe următoarele locuri s-au clasat:

  • Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru") cu 16,94%,
  • Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor") cu 6,52%,
  • Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr") cu 3,26%,
  • Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") cu 2,01%,
  • Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%,
  • Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) - 1,19%.

S-a impus detașat în diasporă

Publicitate

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 94,96% din cele 139 de secţii de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 69,62% din voturi. Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,69% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,63%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

Vezi și De ce încremeneşte politic „o ţară”. Cazul Republicii Moldova, unde pare că nimic nu se mai poate întâmpla. Dar trebuia să existe un asemenea stat?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇