Igor Dodon și Maia Sandu merg în turul doi al prezidențialelor de la Chișinău UPDATE

Igor Dodon și Maia Sandu merg în turul doi al prezidențialelor de la Chișinău UPDATE

Oficial, nu există sondaj la ieșirea de la urne în Republica Moldova, dar Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice au realizat un after-poll care arată că primii doi clasați în scrutinul de la Chișinău sunt Igor Dodon și Maia Sandu. Și rezultatele parțiale preliminare indică același clasament.

UPDATE: Datele prezentate de CEC după centralizarea voturilor din 1.069 de secţii de votare, din totalul de 2.143, Igor Dodon a obţinut 36.22% din voturi, în timp ce Maia Sandu a beneficiat de susţinerea a 30,46% dintre alegători.

Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 16,51%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), cu 8,83%, relatează Agerpres.

ADVERTISING

Știrea inițială:

Astfel, Dodon ar fi obţinut 40,09% din voturi, în vreme ce candidata din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, 34,6% din voturi. Pe locul trei s-a situat candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, 11,5%, potrivit estimării citate de Agerpres.

Acest sondaj a fost realizat telefonic, duminică, în intervalul orar 12:00 - 20:00, pe un eşantion de 2.522 de persoane cu vârsta peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 2,5%. Dintre subiecţi, 37% au refuzat să răspundă.

Conform rezultatelor unui alt sondaj telefonic, realizat de Compania "Intellect Group" în colaborare cu asociaţia SPERO, 28,5 la sută dintre moldoveni au spus că l-au votat pe Igor Dodon, iar 21,5% dintre alegători au declarat că şi-au dat votul pentru Maia Sandu.

ADVERTISING

BĂTĂLIA RUSIA/UE

”Aceste alegeri au valoarea unui referendum al mandatului domnului Dodon”, apreciază Valeriu Paşa de la grupul de reflecţie WatchDog Moldova.

În opinia sa, moldovenii au de ales între o ”integrare europeană mai puternică – un domeniu în care Republica Moldova înregistrează numeroase întârzieri” şi menţinerea regimului actual, ”total subordnat Kremlinului”.

Considerată una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este cunoscută prin industria sa viticolă şi un conflict îngheţat cu separatişti proruşi în Transnistria, care s-a despărţit de ţară printr-un război-fuger de secesiune în 1992. Moscova a staţionat trupe în regiunea separatistă.

ADVERTISING

În 2014, Chişinăul a semnat un Acord de Asociere cu UE, provocând furia Rusiei. Kremlinul a impus, în schimb, un embargo exporturilor produselor agricole moloveneşti, o lovitură dură la adresa economiei locale.

Şase ani mai târziu, în pofida unei ridicări treptate a sancţiunilor, UE a detronat Rusia ca prim partener comercial al Republicii Moldova.

În ultimii ani, scandaluri mari de corupţie în cadrul elitelor moldoveneşti au pus însă în pericol ajutorul financiar vital acordat de Occident.

”Vrem condiţii mai bune de trai, şcoli pentru copii şi mai ales pace. Nu mai vrem certuri între politicieni”, declară Marin Ioan, un pensionar de la Soroca (nord).

Înainte de scrutin, experţi au evocat posibilitatea unui ”scenariu” belarus, unde realegerea contestată, în august, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, susţinut de Moscova, a aprins o contestare istorică.

În contextul în care o criză politică agită de asemenea fosta republică sovietică Kîrgîzstan, directorul serviciilor de informaţii externe ruse (SVR) Serghei Narîşkin a acuzat săptămâna trecută Washingtonul de urzirea ”unui scenariu revoluţionar” înaintea alegerilor din Republica Moldova.

La rândul său, Delegaţia UE la Chişinău a îndemnat la alegeri ”transparente” şi ca autorităţile ”să evite practici contrare normelor internaţionale, precum cumpărarea voturilor”, scrie AFP, citată de News.ro.

Aproximativ 2.200 de observatori – inclusiv aproximativ 30 trimişi de OSCE în cadrul unei ”misiuni limitate” din cauza pandemiei covid-19 – aufost trimişi în toată ţara.

Restricţii implementate de diverse ţări în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus riscă, de altfel, să împiedice să voteze o mare parte dintre cei aproximativ un milion de moldoveni care muncesc în străinătate.

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 7.00 (şi ora României) şi urmează să fie închise la ora locală 21.00.

Primele rezultate urmează să fie cunoscute în noaptea de duminică spre luni.

Miza alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, analiza candidaților și a șanselor de câștig


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇