O firmă din Marea Britanie a semnat un contract de 280.000 de euro cu Agenția Spațială Europeană (ESA), pentru a extrage oxigen din roci lunare.
Firma Metalysis din nord-estul Angliei s-a apucat deja de treabă, însă într-un laborator. Totuși, specialiștii britanici sper să extindă acest proces, pentru a ajunge să lucreze direct pe suprafața Lunii.
Dacă vor avea succes, ar putea chiar să instaleze echipamente de extracție direct pe Lună. Acestea pot produce oxigen și alte materiale valoroase la suprafața satelitului, relatează Euronews.
Producerea de oxigen pe Lună ar fi un mare succes, dar transportarea aparatelor pe suprafața acesteia este costisitoare.
Unii cercetători spun că acesta ar fi primul pas în stabilirea unei baze permanente de cercetare și a unei explorări spațiale pe termen lung.
Mark Symes, lector de chimie la Universitatea din Glasgow, a declarat pentru sursa citată că aproape jumătate din masa acestor roci lunare este oxigen.
”Procesul a fost dezvoltat dintr-un sistem care funcționează în laborator, producția de metale din minereurile lor. Rocile lunare sunt introduse într-un dispozitiv prin care trece un curent electric și generează oxigen și aliaje metalice”, a spus Symes.
Omul de știință a punctat că speră ca iniţiativa ”să permită oamenilor să efectueze cercetări științifice direct pe Lună”.
Citește și:
A.D.