Donald Trump a ratat să țină discursul de recunoaștere a înfrângerii imediat după ce Joe Biden a fost anunțat câștigător de mai multe rețele de televiziune, inclusiv Fox News, port-drapelul presei conservatoare din SUA.
Acel discurs i-ar fi dat posibilitatea să se așeze în fruntea unei “armate” de peste 72 de milioane de susținători cu care putea controla Partidul Republican și pregăti întoarcerea.
Faptul că refuză să-și accepte înfrângerea e o rușine
Joe Biden, președintele ales al SUA
Dar s-a comportat așa cum au anunțat mai mulți jurnaliști cu săptămâni înainte de alegeri. Aceștia citau surse din interiorul Casei Albe care spuneau că Donald Trump nu are de gând să-și recunoască înfrângerea în situația în care va pierde alegerile.
“Faptul că refuză să-și accepte înfrângerea e o rușine ca să fiu sincer”, a declarat Joe Biden, președintele ales al SUA.
Nimic nu a reușit să-l convingă pe Trump că a pierdut
Ratând momentul optim prin care putea să accepte realitatea și să aprobe declanșarea procedurilor de transfer al puterii, actualul președinte nu a făcut decât să se comporte la fel de haotic și de neînțeles ca pe tot parcursul mandatului său.
“E un moment de mare vulnerabilitate al SUA, un moment în care inamicii te analizează și te testează”, a declarat Martha Joynt Kumar, director al organizației non-profit Tranziția la Casa Albă.
În ultimele două zile, au apărut tot mai multe informații care sugerează că Donald Trump va renunța dacă războiul legal pe care l-a pornit nu are șanse de reușită.
Cât de greșite au fost sondajele din SUA? Donald Trump, mai puțin subestimat ca în 2016. Biden, cele mai multe voturi din istorie
Joe Biden a atins nivelul de 279 de voturi electorale, depășind minimul necesar de 270. E foarte aproape să câștige atât în Arizona (11 electori), cât și în Georgia (16), mărindu-și zestrea la 306 voturi electorale, exact câte a obținut și Trump în 2016. De asemenea, Joe Biden are cu 5 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump la nivelul SUA.
Dar aceste date nu au reușit să-l convingă pe președintele în funcție că a pierdut alegerile, acesta declanșând un atac juridic la adresa lui Joe Biden.
“În acest moment, nu există nicio dovadă că Donald Trump dispune de infrastructura juridică de care ar avea cu adevărat nevoie pentru a desfășura procese în atâtea state”, a declarat Benjamin Ginsberg, un important avocat republican care a condus echipa juridică din 2000, care a câștigat Florida pentru George W. Bush.
Starea proceselor lui Donald Trump
1. Echipa de campanie a președintelui în funcție a depus 5 plângeri pentru fraudă electorală în Pennsylvania, din care 4 sunt în faza de judecată, iar una a fost respinsă, e vorba de cea care cerea stoparea procesului de numărare a voturilor. Restul proceselor sunt pe chestiuni de procedură și acces al observatorilor republicani la numărarea voturilor - nu pot întoarce rezultatul și nici nu pot anula alegerile.
2. În Nevada, echipa juridică a lui Trump a depus două plângeri, amândouă vizau proceduri cu privire la numărarea voturilor. Amândouă au fost respinse de judecători.
3. În Michigan, avocații lui Trump au depus două plângeri, una în care cereau oprirea procesului de numărare a voturilor, iar a doua solicita nevalidarea rezultatelor voturilor pentru orașul Detroit. Amândouă au fost respinse de judecători.
4. În Georgia, avocații președintelui în funcție au depus o plângere prin care cereau anularea a 53 de voturi pe motiv că au sosit în data de 3 noiembrie după închiderea urnelor. Judecătorii au respins plângerea.
Avocații nu au nicio strategie suplimentară
De aceste procese se leagă toată speranța lui Donald Trump de a rămâne la Casa Albă. Pe zi ce trece, aceasta devine tot mai nerealistă. Avocații din echipa sa nu au nicio strategie în ce privește continuarea conflictului juridic.
Donald Trump se gândeşte să candideze din nou la Casa Albă, în 2024
“Pur și simplu, pierd timpul și îi oferă lui Donald Trump posibilitatea de a-și exprima încă un set de nemulțumiri, când, de fapt, singura nemulțumire pe care ar trebui să o simtă este cea legată de pierderea alegerilor”, a declarat Robert Bauer, consilier al lui Joe Biden, citat de publicația law.com.
În ultimii 50 de ani, puține renumărări de voturi au dus la schimbarea câștigătorilor.
Allan Smith, jurnalist NBC News
În Georgia va avea loc o renumărare manuală a voturilor decisă de administrația republicană a statului, pentru că diferența dintre cei doi candidați e mai mică de jumătate de procent.
Conform specialiștilor în domeniul alegerilor, renumărările de voturi nu aduc decât maximum câteva sute de voturi în plus sau în minus pentru unul dintre candidați, neputând schimba câștigătorul.
Cristian Diaconescu: Degeaba ne burzuluim, dar rămânem fără bani. Joe Biden înțelege România Interviu video
“În ultimii 50 de ani, puține renumărări de voturi au dus la schimbarea câștigătorilor. În ultimele două decenii, în statele în care lupta electorală a fost strânsă, nu a existat nicio schimbare a învingătorului în urma vreunei renumărări de voturi”, a scris jurnalistul Allan Smith, NBC News.
Asta se întâmplă pentru că procesul electoral din SUA e descentralizat, extrem de bine monitorizat de către ambele partide, iar statele au propriile proceduri de organizare, monitorizare și numărare a voturilor.
Donald Trump și mulți dintre susținătorii săi sperau să se ajungă în situația din anul 2000, atunci când George W. Bush a câștigat alegerile în fața democratului Al Gore în urma unei decizii a Curții Supreme a SUA care a stopat renumărarea voturilor în statul Florida.
O victorie la 537 de voturi acceptată de democrați
Bush a câștigat statul Florida la o diferență de 537 de voturi. Și datorită acestui fapt a câștigat președinția SUA, obținând majoritatea voturilor electorale.
În situația de acum, nu poate exista un nou caz Florida pentru că Donald Trump ar trebui să întoarcă rezultatul în trei state - Pennsylvania, Arizona și Georgia, ceea ce e greu de realizat, conform și celor mai optimiști juriști.
Cum a câștigat Joe Biden alegerile și cu ce strategie l-a învins pe Donald Trump
“Bush vs. Gore a fost o confruntare într-un singur stat. Am lansat un apel și sute de avocați și agenți politici au venit atunci de partea noastră. Chiar și așa, efortul pentru partid a fost foarte mare, aproape și-a atins limitele și a fost vorba de un singur stat”, a declarat Benjamin Ginsberg, șeful echipei de avocați ai lui George W. Bush din anul 2000, citat de CNN.
În anul 2000, confruntarea s-a concentrat pe Florida, un stat cu 29 de voturi electorale, Bush având 242, iar Gore - 267. Câștigând Florida, George W. Bush a trecut pragul de 270 cu un singur vot electoral, ajungând astfel președintele SUA.
Deși situația a fost strânsă, iar bătălia juridică a ținut peste o lună după încheierea votului, Al Gore a acceptat înfrângerea.
Planul de viitor al lui Donald Trump este să reușească să păstreze susținerea celor peste 71 de milioane de votanți pentru a-și asigura controlul asupra Partidului Republican, dar și pentru a încerca să candideze din nou peste patru ani.
Primul pas a fost făcut, Trump punând bazele unui comitet prin care a declanșat operațiunile de strângere de fonduri pentru finanțarea viitoarelor operațiuni politice.
Republicanii, împărțiți în două tabere. Ultimul cuvânt îl va avea Biden
În acest moment, republicanii sunt împărțiți în două tabere, una care încearcă să iasă de sub tutela actualului președinte, iar cealaltă care i-a rămas credincioasă.
Din cauza sistemului politic din SUA, extrem de autonom și bazat pe serii de alegeri locale și statale, e greu de presupus că republicanii din statele controlate de democrați nu-și vor schimba discursul și nu se vor detașa de Donald Trump.
Ei vor trebui să reziste și să recucerească poziții pierdute exact din cauza comportamentului haotic al președintelui.
Pe de altă parte, forța unei noi administrații e atât de mare încât poate fixa agenda publică, iar efectele devastatoare ale epidemiei, cel mai probabil, Joe Biden i le va imputa lui Donald Trump și incapacității sale de a lua măsuri pentru limitarea daunelor. Iar acesta va fi un obstacol mare în calea revenirii lui Trump.
La asta se va adăuga și modul total diferit și mai puțin zgomotos de a administra țara, care va contrasta vizibil cu comportamentul lui Trump.