UE renunță la 300 de milioane de doze suplimentare de AstraZeneca şi Johnson & Johnson la care avea dreptul

UE renunță la 300 de milioane de doze suplimentare de AstraZeneca şi Johnson & Johnson la care avea dreptul

Uniunea Europeană nu va recurge la posibilitatea de a cumpăra 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19, prevăzute prin contracte cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson, declară un oficial de rang înalt UE pentru Reuters.

Comisia Europeană a semnat, în numele Celor 27 de state, un contract cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul american J&J – din care a comandat doar 200 de milioane – şi unul cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca – dintre care a cumpărat 300 de milioane.

ADVERTISING

”Nu este nevoie să recurgem la opţiuni” de achiziționare a unor doze suplimentare, declară un oficial european implicat în negocieri cu laboratoarele.

Acest lucru înseamnă că UE crede că îşi poate atinge obiectivul vaccinării a cel puţin 70% dintre europenii adulţi până la sfârşitul verii doar cu vaccinuri livrate de către alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi compania americană Moderna.

Oficialul citat apreciază însă că este prematur să spună dacă UE ar urma să încheie în viitor alte contracte cu cei doi giganţi farmaceutici.

ADVERTISING

Această decizie marchează o nouă distanţarea a UE de laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, după ce grupul a revizuit în scădere puternică, la începutul anului, obiectivul livrării vaccinului său uniunii, incovând probleme de producţie.

Vaccinurile AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson sunt autorizate în UE, în pofida semnalării unor cazuri atipice de formarea a unor cheaguri de sânge în urma administrării lor.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) subliniază că beneficiile celor două vaccinuri sunt mai mari decât riscul de a suferi de aceste efecte secundare rare.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇