EMA anunță că există o posibilă legătură între vaccinul Johnson&Johnson și cheagurile de sânge

EMA anunță că există o posibilă legătură între vaccinul Johnson&Johnson și cheagurile de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că vaccinul Johnson&Johnson este posibil să aibă ca efect secundar foarte rar formarea cheagurilor de sânge.

Însă, la fel ca în cazul AstraZeneca, EMA subliniază că beneficiile depășesc riscurile în cazul acestui ser, notează CNBC.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Astfel, Comitetul de siguranță al EMA ”a concluzionat că un avertisment cu privire la cazuri de cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui adăugat la prospectul acestui ser”.

Profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care vor primi vaccinul ar trebui să fie conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, care apar în termen de trei săptămâni de la vaccinare.

EMA a analizat toate dovezile disponibile, inclusiv opt rapoarte din SUA despre cazuri grave de cheaguri de sânge neobișnuite - dintre care unul a fost fatal.

Acest vaccin a fost autorizat în Uniunea Europeană încă din 11 martie. Acum, rămâne de văzut cum vor interpreta țările membre aceste noi indicații de la EMA.

Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză.

Ca idee, România a primit deja primele doze cu acest ser, chiar dacă firma a anunțat că sistează livrările în UE.

SUA au suspendat vaccinările cu J&J

Amintim că, săptămâna trecută, Statele Unite au și suspendat inocularea cu acest ser.

Decizia a fost luată, după cum a precizat atunci FDA, ”dintr-un exces de precauţie”.

Peste 7 milioane de persoane au fost inoculate cu acest ser în SUA, începând cu 7 aprilie.

La ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat

Persoanele cărora le-a fost inoculat acest ser trebuie să se adreseze unui medic dacă, la 3 săptămâni după vaccinare, au următoarele simptome:

  • dureri de cap severe,
  • dureri abdominale,
  • dureri de picioare,
  • dificultăți de respirație.

Tratamentul acestui tip specific de cheag de sânge este diferit de heparină, care se administrează în mod obișnuit. În aceste cazuri rare, ”administrarea de heparină poate fi periculoasă și trebuie administrate tratamente alternative”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!