Vlad Voiculescu vine vineri la conferința de presă de adio ministeriat cu fumigena raportărilor morților de Covid. Cică nu se raportează corect numărul morților Covid din spitale, cică sunt măsluiți sau mermeliți indicatori, cică DSP-urile introduc date pe care le apreciază după ureche, și tot așa înainte.
Concluzia este că indicatorii pe care se bazează deciziile nu sunt taman cușer.
În acest răstimp au mai rămas în spitale doar 20 de paturi libere pentru bolnavii de Covid.
Și dă-i și luptă, STS sare în sus susținând că nimeni nu poate falsifica nimic și că doar ce se introduce în sistem poate fi incorect, prim-ministrul Cîțu mușcă nada și dă ordin secretarului de stat din sănătate Baciu să analizeze problema pe care Andreea Moldovan începuse să o analizeze printr-o decizie pe care n-avea voie să o numească decizie și tot așa înainte.
În vremea asta oamenii contractează Covid și se îmbolnăvesc și în curând vor ocupa cele 20 de paturi libere câte mai există în sistem.
Vineri domnul Vlad Voiculescu n-a scos un cuvințel referitor la ce a făcut domnia sa ca acele paturi pentru bolnavii de Covid să crescă în număr, doar ne-a ținut o lecție despre cum responsabilitatea gestionării pandemiei apasă pe umerii tuturor, iar Ministerul Sănătății trage ponoasele.
Iar prin USR circulă ideea ca drept represalii să fie propusă pentru postul liber de Ministerul Sănătății doamna Andreea Moldovan, probabil ca să termine chestiunea cu raportarea morților de Covid, problemă fundamentală pentru națiune.
Care morți se vor îmbulzi în raportările alea în câteva zile, pentru că nu mai sunt decât 20 de paturi libere pentru bolnavii Covid.
Raportarea asta aruncată pe piață de domnul Voiculescu este o chestiune nici măcar secundară, pentru că deciziile nu se iau pe baza numărului de morți de Covid, acolo chestiunea merge bine, morga și casele funerare se ocupă de bieții decedați, să le fie țărâna ușoară.
Deciziile se iau pe baza anchetelelor epidemiologice, pe baza numărului bolnavilor de Covid într-o unitate administrativ teritorială. Numărul bolnavilor este important, de el depinde carantinarea și ocuparea numărului de paturi în spitale.
Iar numărul ăsta depinde de cum DSP-urile fac anchete epidemiologice - uite, al doilea lucru de care ar trebui să se ocupe un ministru al Sănătății, după cel al numărului de paturi disponibile prin spitale.
Și în vremea asta medicii se uită la cei conectați la aparate întrebându-se care din ei se vor duce dincolo ca unul dintre bolnavii care nu va avea acces la unul din cele 20 de paturi libere să mai primească o șansă la tratament.
Iar prim-ministrul Cîțu umblă prin Ardeal, ca să obțină susținere politică, lăudându-se că a găsit de joi până duminică 12 paturi prin spitale pentru pacienții bolnavi de Covid. Cam puțin după ce a demis ministrul Sănătății și pe secretarul său preferat, nu pentru că nu a crescut numărul de paturi pentru bolnavii de Covid la 1.600, ci pentru insubordonare.
Poate a găsit doar 12 paturi pentru că domnul Cîțu se ocupă și el de probleme adiacente, precum cea a raportării morților de Covid. Care nici nu mai știu săracii cât procent din moartea lor a fost pricinuit de comorbidități, cât de supra-riposta organismului și cât de Covid.
Și îi ocupă și domnului Baciu timpul cu cercetarea mersului prin minister a unor hărtii inutile, în loc să-l pună să găsească încă 12 paturi în plus, ca să mai meargă o săptămână economia.
Dacă domnul Vlad Voiculescu găsea încă vreo 12 paturi în loc să se ocupe de mermelirea indicatorilor carantinării localităților sau de felul cum se raportează decedații de Covid, era mai bine pentru toată lumea.
Blocarea actorilor politici în chestiuni secundare sau inutile privind pandemia este boala care ar trebui vindecată prin demisia lui Voiculescu. Lucru ce nu se va întâmpla, pentru că oamenii politici privesc doar politic chestiuni legate de profesionalism în sănătate, și spun asta și despre Voiculescu și despre Cîțu.
Va reuși noul ministru al Sănătății să găsească noi paturi la ATI, pentru că asta este problema principală a zilei?
Vor înțelege Dan Barna și USR că trebuie să numească un ministru care să rezolve problema asta stringentă, pentru că și votanții lor pot ajunge în situația de a avea nevoie de cele 20 de paturi libere?
După ce vor ridica numărul de locuri disponibile la ATI la 1.600 de paturi, îi pot da cu tifla domnului Cîțu și pot pleca cu sentimentul datoriei împlinite de la guvernare.
Iată unde am ajuns cu politicanismul acesta murdar, să ne bălăcărim în piața publică, ca să vedem cine e mai tare-n gură, în loc să ne adunăm ca să mai găsim încă douăzeci de paturi, pentru ca semenii noștri să aibă o șansă la viață.
Sau poate că mi se pare doar mie că acesta este un comportament sociopat, iar domnii politicieni, în lumea lor paralelă, se bulucesc aiurea să rezolve inutile probleme ce țin doar de imaginea lor proprie și personală, cum este asta a numărării morților de Covid.
Citeşte şi alte opinii pe tema scandalului din coaliţie: