Între înfrângere și precedent. Criza absurdă

Între înfrângere și precedent. Criza absurdă

După cum era de așteptat, prima întâlnire a coaliției după izbucnirea crizei nu avea cum să aducă rezolvarea, chiar dacă a durat 5 ore.

Găsirea unei soluții convenabile pentru ambele părți va fi dificilă, pentru că s-a ajuns mult prea departe cu declarațiile făcute de fiecare parte, în primul rând, pentru propriile partide și propriile electorate.

Motoarele au fost cu mult prea turate pentru ca partea care face concesia de la nivelul la care a setat așteptarea să nu își dezamăgească grav tabăra. Și, cel puțin la fel de grav, să nu creeze un precedent.

Dacă USR-PLUS rămâne la guvernare cu Florin Cîțu premier se numește nu numai înfrângere, ci și acceptarea ca episodul Voiculescu să se repete și cu alți miniștri, pentru că, de fapt, asta e spaima lor cea mai mare.

ADVERTISING

Un acord care ar îngrădi cumva prerogativa constituțională a premierului de a purcede la remaniere ar fi profund neconstituțional. Cu sau fără acel acord suplimentar, nu ai cum să îl împiedici pe premier să revoce un ministru. Tot ce poți face este să pleci de la guvernare.

Ceea ce în mod evident mai ales USR nu vrea să facă. PLUS este mai radical, are și mai puțin de pierdut, pentru că mai are doar un ministru în Cabinet în acest moment.

Pe partea PNL nu cred că este vreo mare iubire pentru Florin Cîțu. Dar dacă liberalii acceptă să schimbe premierul pentru că s-a supărat USR-PLUS pe el, după ce în decembrie tot USR-PLUS a condiționat numele premierului, ar însemna să accepte că situația se poate repeta oricând se supară pluseriștii pe premier, din orice motiv.

Am ajuns la situații de un absurd desăvârșit.

USR-PLUS a plecat în decembrie de la refuzul categoric de a-l accepta premier pe Ludovic Orban. De ce? Pe motive de antireformism și păcatele guvernării anului 2020. De altfel, acuzațiile dlui Voiculescu privind numărătoarea deceselor și măsluirea bilanțului infectării înainte de alegeri se referă exact la perioada guvernării Orban. Și USR-PLUS l-a obținut pe Florin Cîțu ca pe o victorie.

Acum, furios pe Florin Cîțu, USR-PLUS îl reevaluează tocmai pe Ludovic Orban, pe care l-ar accepta premier. Nu mai e antireformist?

Care Ludovic Orban, conștient că îmbrățișarea USR-PLUS îi face rău în partid, ridică miza și spune că el ar da afară orice ministru care ridică vocea la premier, cu trimitere la dl Drulă, obligându-l pe premier să ridice miza ca să se arate și el la fel de forțos.

De fapt, dacă lăsăm coerența la o parte, USR-PLUS l-a preferat pe F. Cîțu tocmai pentru că l-au considerat slab, ușor de manevrat și rupt de partid. L-au considerat cumva mai mult premierul lor decât al PNL, fară să anticipeze că dl Cîțu vă dori să fie președinte PNL.

Să nu uitam că și în USR-PLUS, și în PNL sunt alegeri interne și fiecare dintre actorii principali ai coaliției vrea să candideze, deci trebuie să-și cucerească electoratul din partid cu ceea ce acesta vrea să vadă și să audă.

Sunt două ieșiri teoretic posibile din această situație creată cu o maaare dibăcie politică.

Una, mai probabilă, ține de un clivaj între dorință USR de a rămâne și radicalismul PLUS, între cei care vor să plece și cei care au de pierdut dacă pleacă de la guvernare.

Însă va fi extrem de dificil de împachetat acceptabil pentru susținătorii turați o renunțare la condiția maximală extrem de inabil pusă. Electoratul radical USR-PLUS este și cel mai nervos, și cel mai volatil.

Cealaltă, puțin probabilă, ține de dorința președintelui Iohannis de a menține aranjamentul de guvernare. Klaus Iohannis este singurul care îl poate sacrifica pe Florin Cîțu, pentru că, la o adică, coaliția e doar una, premieri pot fi mai mulți.

Însă numai în ultimă instanță și numai dacă poate compensa PNL cu un nume puternic care să fie considerat un câștig și despre care să fie sigur că va putea gestiona situația cu USR-PLUS astfel încât acestora să nu le treacă prin cap să încerce din nou. Adică să-l recunoască de premier, ceea ce nu va fi deloc ușor.

Vom vedea cine clipește primul.

Vezi şi opinia analistului Cristian Pîrvulescu pe acest subiect: Florin Cîțu a făcut o demostrație de putere pentru partid, dar e ieșirea de la guvernare o opțiune bună pentru USR PLUS? Interviu

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇