Vicepreşedinte USR-PLUS: Nu există opțiunea de a ieși de la guvernare. Poate am greșit în decembrie, când am spus „fără Ludovic”

Vicepreşedinte USR-PLUS: Nu există opțiunea de a ieși de la guvernare. Poate am greșit în decembrie, când am spus „fără Ludovic”

USR PLUS nu are opțiunea de a ieși de la guvernare, spune vicepreședintele Iulian Bulai, care precizează că, totuși, decizia este unanimă în rândul miniștrilor alianței cu privire la lipsa de încredere față de premierul Florin Cîțu.

”Decizia este unanimă în rândul miniștrilor USR PLUS cu privire la lipsa de încredere față de premierul Cîțu, dar nu există opțiunea de a ieși de la guvernare, pur și simplu, am primit acest mandat, mergem înainte, facem reforme, rezolvăm această criză și guvernăm țara”, a spus Iulian Bulai, vineri, la RFI România.

Întrebat dacă Ludovic Orban ar fi o soluție pentru a depăși această criză, Bulai a replicat că acesta ar oferi mai multa stabilitate guvernării.

L-am cunoscut mult mai bine pe Ludovic Orban în ultimele patru luni și îți dai seama de faptul că poate că noi am greșit în decembrie, când am spus fără Ludovic.

Domnul Orban este un om cu o experiență politică uriașă. Mai este un fenomen pe care l-am remarcat: există sincope în actul guvernării, atunci când puterea executivă nu este deținută de către aceeași persoană care deține puterea politică în cadrul partidului cel mai mare din coaliția de guvernare care dă premierul.

De asta, problema pe care o discutăm nu este despre Vlad și despre USR, este despre conflictul intern din PNL și campania internă care se desfășoară în lumina congresului PNL din toamnă.

De aceea, noi credem că este important să avem o strategie de stabilitate și, de ce nu, să vină un alt premier de la PNL, acceptat de tot partidul și de ce nu, chiar și premierul Orban care, în opinia noastră sau în opinia mea, să nu zic a întregului partid, ar oferi mult mai multă stabilitate guvernării, pentru că nu ar mai exista aceste sincope de putere”, a adăugat Bulai.

Context

Precizăm că întreaga coaliție a fost zdruncinată în ultimele zilei după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis miercuri din funcție, premierul Florin Cîțu făcând anunțul pe pagina de Facebook a Guvernului.

Din funcție a fost demisă și Andreea Moldovan, secretarul de stat în MS, care a semnat ordinul de modificare a criteriilor de carantinare a localităților, fără a-l informa în prealabil pe premier.

Ulterior, Dan Barna a anunțat că Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS. La rândul său, Cioloș a afirmat că este inacceptabil modul în care a acționat Cîțu.

Deși liderii USR-PLUS au anunțat public, în repetate rânduri, că situația e inacceptabilă și nu-l mai susțin pe Cîțu în fruntea Executivului, vorbindu-se chiar de ieșirea de la guvernare, premierul a susținut că nu există certuri și totul merge bine și în interesul românilor.

Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis joi un avertisment către USR-PLUS, susținând că nu există niciun motiv pentru schimbarea premierului.

Iată primele declarații ale celor doi demişi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇