Voiculescu insistă că sunt mai mulți morți de COVID. Dă exemplu Spitalul Colentina, unde diferența ar fi de peste 500

Voiculescu insistă că sunt mai mulți morți de COVID. Dă exemplu Spitalul Colentina, unde diferența ar fi de peste 500

Dincolo de detaliile tehnice și procedurale legate de grupul care a fost sau nu înființat la Ministerul Sănătății, rămâne problema de fond: sunt sau nu reale datele privind decesele de COVID?

Fostul ministru Vlad Voiculescu a vorbit prima oara de acest subiect vineri, în prima conferință susținută după demitere. A spus de atunci că nu are date, dar a avansat chiar și o diferență de ordinul miilor în cazul morților de COVID.

Ulterior, mai multe instituții au garantat public că datele sunt corecte, dar Voiculescu a continuat să susțină că sunt mai mulți morți de COVID decât cei anunțați public, considerând că problema e de metodologie și de aplicare a ei.

ADVERTISING

Într-o emisiune la Europa FM de luni, Vlad Voiculescu a dat noi explicații pe subiect. El spune că sunt două platforme de raportare: cea a spitalelor (Alerte MS) și cea a raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri (Corona Forms). Comparând datele din cele două au fost observate discrepanțe la mai multe spitale.

El a dat exemplul Spitalului Colentina, unde diferența spune că era de peste 500 de decese. Nu a precizat însă intervalul la care este raportată această cifră.

ADVERTISING

”Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane, raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri. (…) Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie.

Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică. Principala responsabilitate e la INSP”, a spus Voiculescu, precizând că este vorba de peste 500 de decese.

ADVERTISING

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇