Testarea pentru Covid în farmacii ar putea începe peste o săptămână

Testarea pentru Covid în farmacii ar putea începe peste o săptămână

Testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, afirmă medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ea a precizat luni seara, la Digi24, că ordinul de ministru a fost pus în dezbatere publică și, în paralel, are loc și trainingul pentru farmaciști.

Ordinul este deja în transparență decizională pe site-ul ministerului. Se dorește ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID, au minime simptome, să poată să-și facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aștepte foarte mult.

ADVERTISING

De la început au fost mulți farmaciști care și-au exprimat dorința să testeze. Va fi un ajutor mare și deja suntem întrebați când va începe trainingul pentru farmaciști, cum se va desfășura tot acest proces.

Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului - n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în școli un număr mare de informații disponibile, pe care le utilizăm și pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor”, a precizat Andreea Moldovan.

ADVERTISING

Ea a precizat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână.

Potrivit secretarului de stat, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare.

Există însă şi voci care se opun acestei idei. Ovidiu Crișan, farmacist şi membru al Adunării Generale Naționale a Farmaciștilor din România, i-a scris ministrului Vlad Voiculescu pentru a-şi exprima dezacordul spunând că acest serviciu poate fi oferit, în primul rând, de cadrele medicale, care oferă asistență medicală, nicidecum de către farmaciști.

ADVERTISING

Iată detalii: Farmaciștii nu sunt de vânzare!

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇