Rafila spune că nu este recomandată vaccinarea în masă pentru variola maimuţei

Rafila spune că nu este recomandată vaccinarea în masă pentru variola maimuţei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că nu este recomandată vaccinarea în masă pentru variola maimuţei şi este de părere că nu este cazul să fie declarată pandemie pentru această boală.

Rafila a anunţat, miercuri seară, la Digi24, că nu există un vaccin pentru variola maimuţei, ci doar pentru variolă.

”Vaccinarea nu este recomandată ca şi vaccinare de masă. Noi nici nu avem la dispoziţie cantităţi mari de vaccin. Există un vaccin împotriva variolei, nu împotriva variolei maimuţei.

Este o formă mai uşoară a variolei, dacă vreţi, care s-a transmis doar accidental de la animal la om şi acum s-a constatat şi o transmitere inter-umană. Vaccinarea este strict limitată la contacţii extrem de apropiaţi ai unei persoane infectate. Cred că prin comportament preventiv această infecţie poate fi perfect controlată”, a declarat Rafila.

ADVERTISING

Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu este cazul să fie declarată pandemie, în cazul variolei maimuţei.

”Nu cred că este cazul să declari pandemie. Discutăm de o urgenţă de sănătate publică la nivel global, dar până la urmă OMS are un rol consultativ, statele membre iau deciziile pe care le consideră ele necesare. Nu e absolut nimic impus”, a adăugat Rafila.

Luni, Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat săptămâna trecută Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis cel mai înalt nivel al său de alertă - urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională - din cauza răspândirii rapide a variolei maimuţei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇