Rafila: Începerea școlii va aduce mai multe cazuri de COVID-19

Rafila: Începerea școlii va aduce mai multe cazuri de COVID-19

Așa cum s-a întâmplat deja în țările unde cursurile școlare au fost reluate, cazurile de infectare cu SARS-CoV2 vor crește și în România, când copiii vor reveni la școală, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Acesta a avertizat însă că, dacă nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm să avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri, sistemul de sănătate va fi sub presiune.

Pentru a limita cazurile grave, ar trebui regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie, printr-un set de reguli stabilite în casă, spune Rafila.

ADVERTISING

Copilul şi bunicul să poarte mască atunci când interacţionează sau să respecte pe cât posibil o anumită distanţare, este exemplul dat de acesta.

„Cu siguranţă. Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent, să dea Dumnezeu să intrăm în următoarele trei săptămâni, atunci această creştere, dacă va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună.

ADVERTISING

Nu o reuşească doar Guvernul, trebuie clar parteneriatul copii, părinţi, cadre didactice şi bineînţeles administraţie. Dacă intrăm într-o zonă de descreştere, creşterea fiind moderată ar putea să fie suportabilă, dar dacă noi nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm acest platou sau cum doriţi să îl denumiţi şi avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri.

În plus o să mai avem în creştere datorată începerii şcolilor, atunci sigur că problematica se va schimba, în sensul că va reîncepe presiunea asupra sistemului de sănătate, care oricum este în unele zone din ţară la limită, pentru că mai mult de jumate din paturile la terapie intensivă sunt ocupate”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 dacă vom vedea o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, după începerea anului şcolar.

ADVERTISING

961 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore, din 13.274 de teste prelucrate, mai puține decât într-o zi din timpul săptămânii, anunță duminică Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 426 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Astfel, am ajuns în România la un bilanț de 78.505   de cazuri de COVID-19 în total.

Citește și:

Directorul general al OMS avertizează: Chiar dacă vom avea un vaccin împotriva COVID-19, acesta nu va pune capăt pandemiei

Turist în pandemie: Lista actualizată a țărilor care impun restricții pentru români. Statele de unde intri în carantină la întoarcerea acasă

Un studiu arată că Remdesivir are efecte minime pentru bolnavii de COVID în forme moderate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇