Românii care îşi doresc să călătorească peste hotare în această perioadă, marcată de restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19, trebuie să consulte frecvent site-ul Ministerului de Externe de unde pot afla informațiile actualizate în timp real cu privire la condițiile de călătorie spre destinația dorită.
Atenție! Statele pot relaxa sau, dimpotrivă, înăspri restricțiile în regim de urgență.
De joi, Germania a actualizat lista „zonelor de risc“ în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, în prezent Bucureștiul si 14 județe din România se află pe listă, ultimele două județe incluse fiind Alba şi Cluj.
Pe lânga Covasna și Capitala, pe listă se mai află Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea, anunță Ministerul de Externe.
Vezi aici Ghidurile de călătorie actualizate de MAE și toate informațiile la zi:
De reținut!
Cele mai noi alerte de călătorie pot fi consultate AICI, iar cele mai noi Informări de presă sunt publicate AICI, în partea a doua a paginii.
Lista țărilor din alte regiuni ale lumii decât Europa care impun restricții și reguli pentru călătorii români poate fi consultată AICI.
Condiții de călătorie în Europa
Lista țărilor europene care impun restricții și reguli pentru călătorii români poate fi consultată AICI.
În data de 1 octombrie, pe această listă figurează 42 de state europene.
Dă click (și, eventual, refresh, până în ziua în care pleci) pe țara care te interesează, pentru a afla ce acte trebuie să deții, ce condiții trebuie să îndeplinești la trecerea frontierei, care ar putea fi costurile suplimentare și dacă vei intra sau nu automat în izolare după intrarea în țara respectivă:
Află mai multe despre condițiile de intrare in Belgia
Noutăți despre condițiile de intrare în Cehia
Noutăți despre condițiile de intrare în Cipru
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Foarte important!
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în situații dificile să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află ( www.mae.ro/romanian-missions ) sau să apeleze numărul de telefon 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact.
Cine intră în carantină la întoarcerea acasă
În ceea ce îi privește pe românii care se întorc acasă, autoritățile au actualizat lista țărilor pentru care se impune carantină la sosirea în România.
Totodată, s-au schimbat și regulile pentru carantinare la întoarcerea în țară.
Astfel, pentru persoanele care vor să stea maximum 3 zile, adică 72 de ore, pe teritoriul României și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2 la sosirea în țară, nu se impune carantină. Testul trebuie să fie făcut cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în România.
”Se exceptează de la măsura carantinei persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național”, anunță autoritățile.
Totodată, oamenii care vor să stea cel puțin 72 de ore în România trebuie să intre în carantină timp de 14 zile. Însă, dacă fac un test pentru coronavirus în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul este negativ, persoanele respective pot ieși din carantină cu 4 zile mai devreme.
”Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică”.
Lista galbenă intră în vigoare miercuri, 7 octombrie. Sunt 49 de state incluse în document. Printre acestea se numără Spania, Marea Britanie, Cehia, Republica Moldova, Franța, Olanda, Belgia, Ucraina sau Austria.