Au fost decise noi restricții: Se interzic pelerinajele religioase, restaurantele se închid în zonele cu multe infectări. Localitățile cu peste 3 cazuri la mie intră în carantină

Au fost decise noi restricții: Se interzic pelerinajele religioase, restaurantele se închid în zonele cu multe infectări. Localitățile cu peste 3 cazuri la mie intră în carantină

Autoritățile au decis noi restricțiii pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, în condițiile în care numărul cazurilor crește alarmant de la zi la zi.

Astfel, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a anunțat că toate Comitetele județene și din București se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și pentru a lua măsurile care se impun în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Printre măsurile ce se vor lua în aceste situații se numără purtarea măștii în spațiile închise dar și deschise și carantinarea localităților, dacă există focare, dacă este răspândire comunitară.

ADVERTISING

Totodată, se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5 și se vor închide restaurantele în zone cu incidență peste 1,5.

”Toate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul care funcţionează la nivelul Capitalei se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și pentru a lua măsurile emise în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Măsurile care vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm numai la aceste măsuri, sunt purtarea măştii în spaţii închise, dar şi cele deschise, în mod deosebit în spatiile publice unde există aglomeraţie, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile luând în considerare dacă în aceste localităţi există focare sau nu. Dacă există răspândire comunitară, atunci se ia în considerare carantinărea acestor localităţi

ADVERTISING

Se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5 cazuri. Se sistează activitatea restaurantelor în interior în zone cu incidență peste 1,5 cazuri. Solicităm tuturor Comitetelor județele să implementeze aceste măsuri unde se impune”, a declarat Raed Arafat.

Pelerinajele vor fi interzise

Raed Arafat recomandă și munca de acasă, iar acolo unde se nu poate le cere agenților economici să decalaze programul.

”În zonele cu rata de infectare de 1,5 la mie recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private să ia în considerare munca la domiciliu şi unde nu se poate declararea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele în care incidenţa este de 1,5 sau mai mare la mia de locuri în ultimele 14 zile”, a anunțat Arafat.

În ceea ce privește sărbătorile religioase, acestea vor fi permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitatea respectivă.

ADVERTISING

Sărbătorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitate, fără participarea pelerinilor din alte localități. Aici vreau să explic. Riscul major este pe durata transportului, în autocare. Dacă se stă într-un autocar câteva ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se infecteze toti. Acest lucru trebuie să fie limitat, sărbătorile se fac, dar numai cu participanți din reședință”, a subliniat Arafat.

Șeful DSU a făcut, din nou, apel la populație să respecte măsurile de protecție.

”Ne așteptăm la colaborarea populației cu noi. Gestul este foarte simplu, purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea pe mâini, a suprafețelor. Aceste măsuri simple pot duce la controlul situației și la trecerea pe trend descrescător”, a mai declarat Arafat.

Test obligatoriu pentru cei care vin din țări cu multe îmbolnăviri

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că cei care vin în România, pentru o perioadă de trei zile, din țările care au un indice ridicat de infectare, pot intra în țară cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Însă dacă vin pentru o perioadă mai lungă de trei zile, trebuie să intre în carantină 14 zile.

”Pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impun mai multe reguli. Cei care vin să stea pentru trei zile în România pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca în a opta zi să efectueze, la cerere, un test. Testul fiind negativ şi asimptomatic, la 10 zile pot ieşi din carantină. Ceilalţi rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină", a declarat Tătaru.

Autoritățile anunță, luni, aproape 1.600 de cazuri noi de coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost depistate 1.591 de noi infectări, după prelucrarea a 6.537 de teste. Asta înseamnă că unul din patru teste a ieșit pozitiv!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇