Danemarca a inclus România pe lista ţărilor „închise”, alături de alte state cum ar fi Bulgaria, Luxemburg sau Portugalia, a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.
Astfel, de la 1 august, ora 00:00, românii pot intra în Danemarca doar dacă au un motiv întemeiat, fără a fi necesară prezentarea testului pentru COVID-19.
Tot de la 1 august, nu va mai fi permisă intrarea pe teritoriul Regatului Danemarcei în scop turistic cetăţenilor care vin din România.
Cetăţenilor români cu drept de şedere în Danemarca li se va recomanda ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România, conform instituţiei.
Fii la curent cu măsurile impuse românilor în panedmia COVID - Turist în pandemie: Lista țărilor care impun restricții pentru români. Statele de unde intri în carantină la întoarcerea acasă
Cine poate intra în Danemarca
Astfel, persoanele care călătoresc din ţări „închise” pot intra în Danemarca în următoarele situaţii:
- cetăţenii danezi şi cei rezidenţi în Danemarca pot intra fără restricţii dacă prezintă documente relevante: yellow card valabil, permis de şedere, card de rezidenţă, certificat de înregistrare pentru cetăţenii UE sau contract de închiriere sau alt document care să ateste reşedinţa în Danemarca.
- Dacă munciţi în Danemarca, puteţi intra în baza unui contract de muncă valabil, chiar dacă nu a fost folosit.
- Dacă studiaţi în Danemarca, trebuie să prezentaţi o scrisoare de confirmare din partea instituţiei de învăţământ care să dovedească că sunteţi înscris la cursuri sau urmează să participaţi la un examen de admitere.
- Puteţi intra în Danemarca dacă sunteţi soţie/soţ; live-in partner; logodnică/logodnic; iubită/iubit (cu o relaţie, în mod normal, de peste 3 luni); părinte sau părinte vitreg; soră/frate sau soră/frate vitreg; bunic sau bunic vitreg; copil sau copil vitreg; nepot sau nepot vitreg al unui cetăţean danez sau unei persoane străine rezidentă şi cu dreptul legal de a intra în Danemarca.
- Dacă participați în proceduri judiciare, în baza citaţiei și aveţi aspecte urgente de rezolvat la o ambasadă sau consulat din Danemarca, în baza confirmării din partea acestor instituţii.
- Dacă deţineţi o casă de vacanţă sau barcă sau sunteţi rezident permanent într-un camping danez, în baza unor documente doveditoare. Puteţi fi însoţit şi de soţie, soţ, partener, părinte, soră, frate, părinte vitreg, copil sau copil vitreg, nepot sau nepot vitreg al unui cetăţean danez sau persoană străină rezidentă cu drept legal în Danemarca.
- Rezidenţii din landul german Schleswig-Holstein, anumite regiuni din Suedia şi din Norvegia pot intra în Danemarca fără restricţii.
Chiar dacă Danemarca nu cere test COVID, dacă cei care vor să intre în țară prezintă simptome clare de infecţie (tuse uscată, febră etc.), autorităţile daneze pot refuza intrarea.
Ce trebuie să faci dacă doar vrei să treci prin Danemarca
Cu privire la tranzit, autorităţile daneze au precizat că acesta va fi permis în următoarele condiţii:
- Deplasare în scop turistic într-o altă ţară decât Danemarca; va fi solicitată dovada unei rezervări la o unitate de cazare din afara Danemarcei.
- Deplasare într-o altă ţară pentru unul dintre motivele prevăzute în lista de „motive întemeiate” indicată anterior.
Și în acest caz, persoanelor cu simptome clare de infecţie (tuse uscată, febră etc.) nu le va fi permisă tranzitarea teritoriului Danemarcei.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Copenhaga - 0045 27 35 55 37.
Citește și: