Produsele pentru îndreptarea părului vin cu un risc complet neașteptat

Produsele pentru îndreptarea părului vin cu un risc complet neașteptat

Produsele pentru îndreptarea părului vin cu un risc care abia acum a fost descoperit. Un nou studiu sugerează că acestea ar putea crește considerabil riscul de cancer uterin în rândul persoanelor care le folosesc în mod frecvent.

”Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată produsele pentru îndreptarea părului aveau să dezvolte cancer uterin până la vârsta de 70 de ani, în timp ce persoanele care folosesc în mod frecvent astfel de produse au prezentat un risc de până la 4,05%”, a explicat coordonatorul studiului, Alexandra White, de la National Institute of Environmental Health Safety (NIEHS).

ADVERTISING

”Însă această informație trebuie pusă și în context. Cancerul uterin este un tip de cancer relativ rar”, a adăugat White, conform The Guardian.

Chiar și așa, însă, în SUA, cancerul uterin este cel mai comun cancer ginecologic, arată datele Centers for Disease Control and Prevention (CDC), iar ratele sunt în creștere, în special în rândul femeilor de culoare.
În cadrul cercetării, au fost monitorizate aproape 34.000 de femei, de diferite rase, cu vârste cuprinse între 35 și 74 ani, timp de aproximativ 11 ani. În acest timp, 378 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin.

ADVERTISING

După ce oamenii de știință au luat în considerare alți factori de risc, riscul de apariție a cancerului uterin a fost de peste două ori mai crescut pentru femeile care au folosit produse pentru îndreptarea părului.

Utilizarea mai puțin frecventă a produselor pentru îndreptarea părului în anul precedent nu a fost asociată cu un risc crescut de cancer uterin.

Studiile anterioare au arătat că produsele pentru îndreptarea părului conțin așa-numitele chimicale care perturbă sistemul endocrin. Produsele au fost asociate în trecut cu risc crescut de cancer mamar și cancer ovarian.

ADVERTISING

”Aceste descoperiri sunt primele dovezi epidemiologice ale asocierii dintre folosirea produselor pentru îndreptarea părului și cancerul uterin”, a mai spus coordonatorul studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇