Cum atacă fumul de țigară pielea nefumătorilor

Cum atacă fumul de țigară pielea nefumătorilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fumatul predispune la mai multe boli, printre care și cancerul pulmonar, dar nu numai, și chiar fumatul indirect este departe de a fi inofensiv. Oamenii de știință au descoperit însă că inclusiv expunerea la particulele din fumul de țigară este periculoasă, ea crescând riscul mai multor boli. Și nici măcar nu vorbim despre bebeluși sau copii, ci chiar de adulți.

Un studiu realizat la Universitatea din California, Riverside, a concluzionat că fumul de țigară, cu toți poluanții săi și chimicalele conținute, nu se infiltrează doar în covoare, mobilă, perdele și chiar pereți, ci chiar în noi, aducând cu sine boli, scrie IFL Science.

ADVERTISING

Practic, acesta declanșează în organism boli inflamatoare ale pielii, a explicat Shane Sakamaki-Ching, autorul studiului. La nivelul pielii expuse la fumul de țigară sau particulele din acesta apar efecte ca și cum am fuma, a mai spus omul de știință.

În cadrul studiului, voluntari sănătoși, nefumători, au purtat haine impregnate cu particule din fumul de țigară timp de doar trei ore, interval de timp în care s-au plimbat sau au mers pe bandă timp de cel puțin 15 minute în fiecare oră, transpirând.

ADVERTISING

Au fost recoltate apoi mostre de sânge și urină, descoperindu-se un nivel crescut al unor biomarkeri asociați cu bolile de piele, așa cum sunt dermatita de contact și psoriazisul, se arată într-un raport publicat de jurnalul eBioMedicine. Practic, a fost clar că pielea lor a avut cel mai mult de suferit de pe urma contactului cu elementele nocive din fumul de țigară.

Însă nu numai. S-au observat efecte în întreg organismul, la nivel oxidativ, ceea ce ar putea duce la boli chiar mai grave, așa cum sunt cancerul, afecțiunile inimii sau ateroscleroza, a mai explicat autorul studiului. Iar expunerea, în acest caz, a fost de scurtă durată. Imaginați-vă care ar fi efectele dacă în locul voluntarilor ar fi fost copii sau bebeluși, iar perioada expunerii una cu mult mai mare, poate chiar continuă.

ADVERTISING

Autorul studiului a atras atenția că și o mașină cumpărată la mâna a doua, care a aparținut unui fumător, ne pune sănătatea în pericol. La fel, riscăm și atunci când ne petrecem noaptea într-o cameră de hotel folosită anterior de cineva care a fumat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇