Terapia prin care ai mari șanse să te lași de fumat, dulciuri sau alte vicii. Hipnoza nu e ca-n filme!

Terapia prin care ai mari șanse să te lași de fumat, dulciuri sau alte vicii. Hipnoza nu e ca-n filme!

Pandemia ne-a adus fiecăruia dintre noi cel puțin un dezechilibru în viață: unii s-au refugiat în plăcerea de a mânca pentru a găsi mulțumirea, alții au crescut cantitatea de dulciuri pentru a-și găsi o preocupare plăcută, iar alții și-au păstrat echilibrul doar accentuând alte mici vicii.

Dar toate acestea lasă urme adânci asupra fizicului și psihicului și, pentru că problemele au rămas nerezolvate, a crescut și numărul oamenilor care au apelat la psihologi.

Astăzi, însă, vorbim despre o nouă formă de terapie: hipnoterapia.

”Hipnoterapia este o formă de terapie care te ajută sa-ți recapeți starea de bine începand din interiorul tău, iar eficiența ei este dovedită prin studii care arată că există 38% recuperare după 600 de ședinte de psihanaliză, 72% recuperare după 22 de ședințe de terapie comportamentală și 93% recuperare dupa 6 ședințe de hipnoterapie”, ne-a explicat Cristina Stancu, hipnoterapeut.

Deși ideea de ”hipnoză” te duce cu gândul direct la spectacolele de scenă, Cristina ne-a arătat că lucrurile nu stau chiar așa, ci totul se face cu voința pacientului, cu puterea minții sale și cu rezultate spectaculoase.

Despre cum poți renunța la fumat, cum poți scăpa de dependența de dulciuri sau cum îți poți rezolva probleme existențiale prin metoda ”regresiei” vorbește Cristina Stancu, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Pentru început, aș vrea să vorbim despre dvs și alegerea de a face hipnoterapie, o modalitate deosebită de terapie, într-o țară ca România în care abia acum oamenii încep să accepte mersul la psiholog ca pe ceva normal.

Pentru mine, a fi hipnoterapeut este una dintre cele mai frumoase și fascinante meserii. Am avut întotdeauna o atracție față de potențialul minții umane, iar această terapie care vindecă tocmai prin folosirea capacităților minții îmi pare nu numai frumoasă, ci și extraordinar de eficientă.

ADVERTISING

În România este o adevărată provocare să practici această meserie, ceea ce este de înțeles într-o țară în care nu a existat facultate de psihologie zeci de ani, în perioada comunismului. 

Aleg să cred însă că, pe măsură ce eu și alti hipnoterapeuți din țară oferim oamenilor acces la informație, aceștia vor putea face alegeri benefice pentru ei înșiși.

Cât de cunoscută/practicată este această formă de terapie în România?

Deși lucrurile au început să se schimbe în România și din ce în ce mai mulți oameni devin interesati de acest tip de terapie (în completarea tratamentului medical sau ca formă de terapie de sine stătătoare), mulți români cred încă doar în variantele chimice (medicamente) pentru rezolvarea problemelor.

Cu toții am auzit de efectul Placebo (sau opusul acestuia, efectul nocebo), însă câți dintre noi înțeleg cu adevărat cum această uimitoare descoperire a științei, folosită corect, ne poate cu adevărat schimba viața în bine?

Odată înțeles acest fapt, alegerea hipnozei ca formă de terapie devine logică și naturală.

Cine sunt oamenii care apelează la dumneavoastră?

Oamenii care apelează la hipnoterapie (indiferent dacă vorbim de hipnoză de sugestie sau de terapia prin regresie) sunt în general oameni care au acces la un nivel de informație peste medie (lucrează în domeniul medical, în învățământ etc) sau cei care sunt îndrumați de astfel de persoane.

De asemenea, datorită posibilității de a desfăsura ședințele online, am foarte mulți clienți români care locuiesc în Anglia, Germania și alte țări în care hipnoterapia este o meserie prevazuta în Codul Muncii și se folosește cu rezultate spectaculoase.

ADVERTISING

Ce presupune, mai exact, hipnoza pe care o practicați?

Miturile despre hipnoză (plecate în special de la promovarea hipnozei de scenă) fac ca hipnoza să fie considerată un subiect tabu, ceva ce depășește limita normalului.

Când aud cuvantul hipnoză, oamenii își imaginează că se vor întinde pe o canapea și o persoană cu puteri paranormale (hipnotistul) va pocni din degete, moment în care ei se vor cufunda într-un somn adânc din care se vor trezi la o altă pocnitură din degete complet vindecați sau cu cine știe ce lucruri implantate în minte.

Bineînțeles că nimic din toate astea nu este adevărat și nici nu ar avea cum.

În realitate, hipnoza nu este decât o capacitate normală a minții umane de a-și pune atenția (ÎN MOD VOIT) în altă parte decât aici și acum.

Trăim zilnic stări de transă hipnotică doar că nu știm că așa se numesc: atunci când citim o carte sau vedem un film a cărui acțiune ne prinde atât de mult încât de multe ori nici nu auzim când cineva vorbește cu noi sau atunci când conducem mașina și mintea ne zboară în altă parte astfel încât ajungem la destinație și nu știm exact cum a fost drumul.

Realitatea este că, în terapie, pacientul este permanent conștient și, din voința lui proprie, decide să-și folosească imaginația, ghidat de terapeut într-o foarte profundă stare de relaxare (se pot face "plimbări" pe dealuri, munți, la malul mării - în funcție de preferințele personale).

În această profundă stare de relaxare, hipnoterapeutul folosește sugestii hipnotice personalizate pentru rezolvarea problemei pacientului. O ședință de hipnoterapie de sugestie durează aproximativ o oră.

ADVERTISING

Efectele terapiei asupra pacienților se simt imediat, este însă nevoie și de implicarea acestora pentru ca lucrurile să se rezolve.

Monitorizarea simptomului pe tot parcursul terapiei ajută pacientul să conștientizeze diminuarea lui și, în general, o problemă simplă se rezolvă în 3-5 ședințe (la distanță de aproximativ o săptămână).

Studiind portalul dvs, am aflat că faceți și incursiuni în vieți anterioare. Ce presupune asta? Care este scopul unor astfel de sesiuni și care sunt rezultatele?

Este adevarat că am specializare în terapia prin regresie. Aceasta nu este altceva decat hipnoterapie la un alt nivel, o îmbinare foarte eficientă între elemente de psihologie si spiritualitate.

Prefer sintagma de terapie prin regresie pentru că a face o sesiune de explorare a unei vieți anterioare de dragul descoperirii unei povești este nu numai un nonsens, ci și foarte periculos.

Scopul este terapia, mai exact rezolvarea unui simptom, a unei probleme pe care pacientul o are: poate fi o durere fizică fără o cauză evidentă medicală, poate fi o emoție care îi afectează viața (de la singurătate, neîncredere până la frica de moarte) sau poate fi o relație prezentă sau trecută cu impact negativ în viața sa.

Cum spuneam, povestea în sine este mai puțin importantă și, mai mult, deși poate părea contraintuitiv, cele mai multe vieți accesate sunt vieți simple de țărani sau oameni obișnuiți, nu de prinți, prințese sau oameni importanți din istorie.

Ceea ce contează pentru mine și pacientul meu este vindecarea sa, rezolvarea problemei pentru care a apelat la terapie. 

Este esențial de luat în calcul că în această terapie subconștientul clientului este cel care ne conduce la sursa problemei pentru a o putea rezolva, iar "povestea" este relatată de client.

Ca atare, indiferent de credința clientului, fie că alege sa creadă sau nu în vieți anterioare, terapia funcționează oricum, pentru că orice apare din subconștient are un potențial enorm de vindecare.

Cum puteți ajuta o persoană să slăbească și să-și schimbe obiceiul alimentar prin hipnoză?

Pentru o astfel de terapie se folosește cu succes hipnoza de sugestie.

Este foarte importantă identificarea cauzei excesului de greutate pe baza unui jurnal alimentar (consum de dulciuri, de produse de patiserie, cantitate de mâncare sau orele de masă etc), apoi este importantă discuția cu clientul pentru aflarea nivelului de motivație în rezolvarea problemei de greutate și, nu în ultimul rând, este esențială stabilirea simptomului pe care începem să lucram (dacă identificăm mai multe probleme: consumă și dulciuri, mănâncă și în cantități mari și la ore nepotrivite de exemplu, vom lucra pe rând pentru fiecare simptom) .

Odată îndeplinite aceste cerințe, eu întocmesc scriptul de sugestie personalizat conform discuției cu pacientul și urmează sesiunea de hipnoză de sugestie. 

Dar să se lase de fumat?

Renunțarea la fumat este, de regulă, o sesiune "one shot".

Mai întâi are loc o discuție cu clientul pentru a înțelege motivația din spatele dorinței sale și anumite contexte psihologice (de exemplu, cand îi place cel mai mult să fumeze, care este lucrul care îl încântă cel mai mult la fumat etc).

Apoi, urmează inducția hipnotică (inducerea acelei stări de relaxare de care vorbeam) și sugestiile hipnotice create de către terapeut conform unor tehnici care țin cont  de "limbajul subconștientului". 

Ceea ce se întâmplă în general după ședință este că pacientul care a intrat fumător părăsește cabinetul nefumător, ba chiar cu o repulsie fizică față de fumul de țigară, fapt ce îl ajută sa se debaraseze complet de acest obicei. 

Ce alte obiceiuri se mai pot schimba prin hipnoză?

Afecțiunile pentru care pacienții mei apelează la acest tip de terapie sunt diverse: de la nevoia de a slăbi sau de a renunța la un viciu până la depășirea anumitor blocaje cum ar fi frica de a vorbi în public sau frica de a zbura cu avionul, de la o simplă teamă de singuratate până la anxietăți ce pot induce stări depresive.

Ce mesaj le transmiteți celor care au o reținere de a testa această nouă formă de terapie, dar care nu reușesc să găsească sursa problemelor sau nemulțumirilor de zi cu zi?

Îmi doresc foarte mult ca oamenii să afle cât mai multe din informații legate de beneficiile hipnozei.

Cred cu tărie că reticiența oamenilor cu privire la folosirea hipnoterapiei derivă din lipsa informațiilor sau din informații complet eronate pe care le-au citit sau le-au auzit.

Hipnoterapia este o formă de terapie care te ajută sa-ți recapeți starea de bine începand din interiorul tău, iar eficiența ei este dovedită prin studii care arată că există 38% recuperare după 600 de ședinte de psihanaliză, 72% recuperare după 22 de sedințe de terapie comportamentală și 93% recuperare dupa 6 ședințe de hipnoterapie.

Mai ales în contextul actual, nevoia de echilibru devine din ce în ce mai acută și apelarea la hipnoterapie și la terapia prin regresie este o rezolvare frumoasă, eficientă și de cele mai multe ori salvatoare.

Sfatul meu pentru toți oamenii care au dubii cu privire la acest tip de terapie este să se informeze corect si complet despre proces în sine și abia apoi să ia o decizie.

191918706_958618381623958_4551182155798398291_n
Foto: Cristina Stancu/Arhiva personală

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇