Tot mai mulți români aleg să învețe IT și să își schimbe viața. Cât de greu este să o iei de la zero într-un domeniu competitiv și ce e obligatoriu să știi

Tot mai mulți români aleg să învețe IT și să își schimbe viața. Cât de greu este să o iei de la zero într-un domeniu competitiv și ce e obligatoriu să știi

Reconversia profesională este o opțiune tot mai tentantă pentru români și nu numai pentru cei din țară, ci și pentru români plecați în Italia, Anglia, Germania, Irlanda, Norvegia, Spania, Franța și Republica Moldova, care participă la cursuri de IT în România care să le schimbe cariera și sursa de venit.

Dar cât de greu este să o iei de la zero și să înveți programare, să faci un proiect cu care să te prezinți în fața unui angajator în cu totul alt domeniu decât cel în care ai lucrat până acum și, mai ales, ce poți face pentru a obține job-ul mult visat?

Despre toate acestea ne-a vorbit Iuliana Anton, fondatoarea Wantsome, cea mai mare școală de IT din nord-estul României.

Aș vrea să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră și inițiativa de a crea o școală independentă de IT la Iași, dar și povestea care a adus Wantsome în poziția de cea mai mare școala de IT din nord-estul României.

Lucrez în domeniul IT din 2004, în trecut am lucrat la Premium Software ca HR Manager, dar nu sunt străină de antreprenoriat.

În 2014, am fondat IT’s Wise, o companie specializată în consultanță HR, recrutare și achiziție de talente pentru clienți din domeniul IT&C, din România și din străinătate.

Mai mult, sunt co-organizator DevExperience, the Absolutely Normal International IT Event în Iași, din 2015 până în prezent, prima conferinţă internaţională adresată seniorilor IT din Iaşi.

De asemenea, în 2017 am fost co-organizator al TechShift, prima Conferință Internațională de Inovație și Produs din zona Moldovei.

Ideea unei școli independente de formare profesională în IT cu ajutorul unor specialiști în industrie a fost pregătită timp de aproape trei ani. Având și o firmă de consultanță în HR, nișată pe zona IT, m-am gândit, în primul rând, la specialiștii în resurse umane, cum eram eu, și la managerii companiilor de outsourcing din Iași.

ADVERTISING

Cu toții aveam nevoie de oameni foarte bine pregătiți la nivel tehnic, cu care să dezvoltăm echipe competente și care să facă orașul mai atractiv pentru investitori.

Pentru a deveni angajabili, candidații au nevoie de experiență practică, de cunoștințe specifice și de încredere că pot face față.

Apoi, m-am gândit la prietenii minunați care lucrau în alte domenii și, totuși, erau atrași de beneficiile și bunele practici din industrie, cochetau adesea cu ideea unei cariere în IT.

În momentul în care am deschis Wantsome, după foarte multe pregătiri, am simțit că am ales bine: am avut 120 de candidați pentru numai trei grupe de testare a câte 20 de cursanți și o rată de angajare de 70%, aproape toată strânsă în urma reconversiei profesionale a absolvenților.

Am ajuns o academie de IT recomandată și apreciată pentru că ne-am dedicat complet acestui proiect, iar toți cei care au ales să se alăture proiectului și-au lăsat amprenta și au contribuit la creșterea de poveste pe care a cunoscut-o Wantsome.

Acest lucru se datorează oamenilor care au ales să fie mentori, dar și colegilor de la birou care au făcut toate demersurile necesare astfel încât lucrurile să devină posibile.

Am pornit timid, cu pași mici, dar ne-am păstrat credința în ceea ce facem, ne-am păstrat valorile intacte, principiile cu care ne ghidăm activitatea, iar acest lucru s-a văzut în fiecare inițiativă dusă la bun sfârșit.

Bineînțeles, nu am fi reușit să creștem atât de mult dacă nu ne-am fi adaptat la piață, dacă nu am fi fost deschiși la nou și nu am fi împins mereu limitele căutând să aducem cele mai noi tehnologii în portofoliu.

ADVERTISING

Cred cu tărie că învățarea se face pentru mâine. Wantsome a crescut prin dedicare, credință în serviciile noastre și ascultând mereu nevoile pieței.

Cine sunt cursanții? Aveți solicitări și de peste hotare? Aveți povești de succes în acest sens? 

În general, persoanele care aleg o carieră în acest domeniu sunt curioase, dornice de schimbare, motivate, perseverente și cu bune cunoștințe de limbi străine.

Odată cu mutarea cursurilor în online, am câștigat o flexibilitate fantastică: avem cursanți din alte orașe ale României în care nu aveam sediu, dar cel mai important lucru este faptul că avem cursanți români din alte țări, precum Italia, Anglia, Germania, Irlanda, Norvegia, Spania, Franța și Republica Moldova.

Avem multe povești de succes de la cursanții noștri, care au reușit să treacă cu succes dintr-un domeniu în altul, după câteva săptămâni intense de studiu.

De obicei, postăm pe rețelele noastre de socializare și pe blog experiențele cursanților noștri privite chiar prin ochii lor: ce a însemnat experiența Wantsome pentru ei, de unde au plecat, cum a fost și unde au reușit să ajungă. 

Practic, oameni fără nicio cunoștință în domeniu pot să-și schimbe cariera după doar 4 luni de studiu intens. Care e secretul?

Secretul nu este unul deloc greu de intuit, acesta este perseverența. Trecerea de la un domeniu non-tehnic, la un domeniu atât de complex, dinamic și tehnic cum este IT-ul nu este deloc ușoară.

Însă, nimic nu este imposibil dacă participanții la curs aleg să prioritizeze studiul pe toată perioada în care lucrează alături de noi.

Le oferim sprijin, îi consiliem să facă o alegere cât mai bună pentru ei, le explicăm foarte clar încă de la început ce presupune un job în domeniu și încercăm să ne asigurăm că înțeleg efortul la care se înscriu în momentul în care aplică la noi.

ADVERTISING

Facem o selecție riguroasă a cursanților bazată pe test și pe un interviu, tocmai pentru că ne dorim să oferim o șansă reală celor care sunt dispuși să muncească.

De asemenea, pe lângă structura cursului, care pune foarte mult accent pe practică, mai exact 70%, le dăm teme cursanților și îi îndrumăm cum să lucreze la un proiect cu care se prezintă la interviul de angajare.

Mergem mai departe de atât și dedicăm o săptămână întreagă din curs pregătirii lor pentru HR: îi învățăm cum să își facă un CV corect, cum să își completeze profilul de LinkedIn, apoi simulăm interviuri cu fiecare dintre ei pentru HR și tehnic.

Aducem intervievatori pe care nu îi cunosc, tocmai ca să recreăm un mediu cât mai obiectiv și mai apropiat de ce se întâmplă într-o companie.

Pe baza acestor interviuri cursanții noștri primesc feedback și știu exact ce mai au de îmbunătățit, care este nivelul lor și ce ar putea aprofunda pentru a se descurca și mai bine.

Însă, este important de subliniat că, exact ca în viață, cheia succesului și a reușitei este la ei. Secretul pentru a se angaja înseamnă, de fapt, multe ore de studiu individual pe programă, exerciții, teme și proiect. 

Ce trebuie să ai ca să o iei de la zero în carieră și să înveți IT-ul, în afară de curaj?

În afară de curaj, îți trebuie un mindset pozitiv. Dacă ar fi să ne referim, în schimb, la cunoștințe preliminare, este absolut necesar de menționat că în IT fără limba engleză și fără logică nu poți profesa.

Echipele de lucru sunt mixte, clienții sunt de peste tot, documentația este în engleză așa că pentru cei care nu stăpânesc această limbă, le recomandăm să își pună la punct cunoștințele în acest sens și abia apoi să vină către noi.

De asemenea, și logica este extrem de valoroasă deoarece nu putem lucra haotic și aștepta rezultate miraculoase.

Trebuie să înțelegem problema pe care o avem de rezolvat, astfel încât să găsim o soluție optimă din punct de vedere al timpului de implementare și al bugetului de respectat. 

Cei care au făcut o facultate în domeniu spun că nu e, totuși, atât de ușor. Care e diferența pe piață dintre absolvenții de cursuri de IT și cei cu studii superioare în domeniu?

Diferența dintre absolvenții de cursuri în IT și cei cu studii superioare în acest domeniu este că la Wantsome cursanții au ocazia să învețe prin practică. În IT, practica este absolut indispensabilă.

Trebuie să poți dovedi ce ai învățat și cum altfel dacă nu printr-un proiect lucrat chiar de tine?

Mai mult decât atât, încă un detaliu important este că cei care vin către noi să urmeze un curs sunt majoritatea persoane dornice de o reconversie profesională.

Au mulți ani de experiență în alte domenii și încep să resimtă că se plafonează și că nu mai au parte de provocări (comunicare, teologie, HoReCa, bancar ș.a.m.d).

Acest lucru le oferă un avantaj extrem de important deoarece au un bagaj bogat de cunoștințe în domeniul în care au profesat și îi ajută să înțeleagă mai bine proiectul la care lucrează compania unde se angajează. 

Pentru a fi mai ușor de înțeles, amintesc o poveste bazată pe experiența unei cursante care venea din domeniul bancar și se angajase ca tester.

După primul meeting la care a participat, a explicat echipei un aspect care lor le scăpase din vedere (faptul că indicele ROBOR poate avea valori negative), lucru care a determinat rescrierea a peste 1.000 de teste.

În ceea ce îi privește pe absolvenții facultăților cu profil tehnic, la Wantsome le oferim practică și îi ajutăm să își completeze bagajul de cunoștințe teoretice cu zona practică.

De-a lungul anilor de activitate, am avut drept cursanți astfel de studenți, care și-au făcut alături de noi lucrarea de licență bazată pe proiectul lucrat la curs, sub îndrumarea mentorilor. Mai mult decât atât, am avut și elevi de liceu care au venit către noi pentru a învăța tehnologii mai actuale folosite în companiile IT. 

V-ați propus să intrați pe o piață cu o concurență acerbă: București. Ce planuri aveți aici și pe ce vă bazați în competiția pentru diferențiere?

Ne-am propus și am reușit să intrăm pe o piață națională și internațională. Decizia de a muta cursurile în online ne-a oferit oportunitatea de a ne promova serviciile către toți românii din țară și de peste hotare și ni s-a demonstrat, în ultimul an, că a fost o decizie corectă, iar locațiile din care se înscriu cursanții sunt din ce în ce mai diverse, cea mai exotică de până acum fiind Palma del Mallorca pentru un curs IT advanced. 

Ceea ce ne diferențiază de concurență este zona de mentorat prin practică și echipa care susține aceste cursuri.

Mentorii sunt practicieni activi în domeniu, au contact zilnic cu tehnologiile pe care le predau la Wantsome și acest lucru îi ajută să adapteze programa de la o serie la alta sau chiar în timpul unui curs în funcție de ce simt ei că este important să fie în bagajul de cunoștințe în momentul respectiv. 

Este o atmosferă prietenoasă la cursuri și relația care se leagă între cursanți și mentori este cea care îi ajută să își depășească limitele constant, cea care îi ajută să rămână motivați și implicați.

Toți cei care fac parte din echipa Wantsome sunt oameni care apreciază oamenii, se dedică total în ceea ce privește mentoratul și dau mai departe din cunoștințele lor cu foarte multă pasiune.

Credem mult în oameni și în practică, ceea ce a dus la diferențierea față de concurență. Aceste aprecieri le împărtășesc chiar cursanții cu noi la final, de exemplu, un absolvent de la UI/UX Design, ne-a scris: 

„Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de la cursuri, o mână de oameni pasionați de aceleași lucruri, cu dorința de a învăța, motivați. Este de menționat și comunitatea care s-a format după cursuri, mereu e cineva la capătul firului să ne răspundă la o întrebare, să ne dea o idee, un sfat. 

Un alt lucru pe care l-am apreciat a fost suportul pe HR/ recrutare: sfaturile, analiza CV-ului și a discursului de prezentare au ajutat foarte mult.

Trainerii pe care i-am întâlnit aici mi-au oferit, în primul rând, un model, m-au ajutat să îmi creez un roadmap, o hartă: cum ajungi din punctul A, începător fără experiență, în punctul B, cu un portofoliu și o direcție mai clară. Mi-au dat foarte multă încredere în mine încă de la început, pentru că am simțit că sunt pe mâini bune și dacă urmez pașii oferiți de ei va fi bine. S-au văzut la cursuri nu doar anii de experiență în muncă, ci și faptul că la rândul lor, investesc enorm în educația lor.”

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇