Atelier pentru copii: Despre fotografia analog, negativ și developare în camera obscură, cu Alina Ușurelu

Atelier pentru copii: Despre fotografia analog, negativ și developare în camera obscură, cu Alina Ușurelu

Arta fotografiei clasice este mai vie ca niciodată, iar developarea în camera obscură nu este nicicum un meșteșug pe cale de dispariție. Tinerii iubesc secretul luminii și miracolul transformării din alb în negru și din negru în alb, ne mărturisește Alina Ușurelu, fotograf și artist vizual, care chiar pregătește un astfel de workshop în cadrul Walk & Shoot FEST 2021.

Atelierul său poartă numele ”You create the scene”, va avea loc la unteatru din București sâmbătă, 29 mai, de la ora 12.00 și se adresează copiilor între 10 și 14 ani.

Despre arta fotografiei, despre surprizele care îi așteaptă pe cei mici și despre noile oportunități pe care le oferă ieșirea din pandemie vorbește Alina Ușurelu, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

foto-Martin-Toloku1
Foto: Martin Toloku

Aș vrea, pentru început să ne spui cum te-ai descrie pe tine, ca artist.

Transdisciplinar, o artistă care împleteşte mediile sau o vrăjitoare care pregăteşte poţiuni magice cu mai multe elemente.

ADVERTISING

Îmi folosesc corpul, vocea şi simţurile ca să deschid porţi pentru mine şi pentru cei ce sunt curioşi să descopere diverse medii artistice.

foto-Roland-Vaczi-21
Foto: Roland Vaczi

Pregătești un workshop de colaj foto în camera obscură pentru copii. Spune-ne mai multe despre ceea ce vor descoperi cei mici cu această ocazie.

Ne vom folosi de negative, forme şi obiecte ca să compunem imagini pe hârtia foto argentică, apoi vom proiecta lumină pe ele şi le vom fixa pe hârtie.

Va fi un laborator de experiment în care posibilităţile de joacă şi creativitate sunt infinite.

foto-Orsolya-Balint
Foto: Orsolya Balint

De fapt, noţiunile de negativ şi pozitiv în fotografie ne sunt străine și nouă, adulților, având în vedere că maximul de cunoștințe în domeniul fotografiei se oprește la camera foto din telefon pentru mulți dintre noi. Care este secretul și farmecul unui negativ/pozitiv în fotografie?

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lumina este secretul. Noţiunile de negativ şi pozitiv îşi au rădăcinile în fotografia analog unde există pelicula sau, cum îl ştim mai mulţi, filmul foto cu 36 de poziţii.

Atunci când este developat (cu excepţia diapozitivelor), el se transformă în negativ, pe scurt, albul este negru şi negrul este alb.

Pentru a face transferul de pe negativ pe hârtia foto se foloseşte un aparat de mărit, adică, pe înţelesul tuturor, utilizăm un bec şi o lupă.

Negativul este plasat între bec şi lupă şi este proiectat pe o suprafaţă pe care, mai apoi, se aşează hârtia foto.

Această hârtie este sensibilă la lumină, adică, acolo unde este expusă la lumină, după ce trece prin revelator (soluţia care face ca imaginea să apară pe hârtie) se înnegreşte.

Aşa că, acolo unde este negru pe negativ trece mai puţină lumină şi râmâne alb pe hârtie şi invers, atunci negativul se transformă în pozitiv.

foto-Alina-Usurelu-
Foto: Alina Ușurelu

Se mai practică în ziua de astăzi developarea de fotografii în camera obscură sau face parte dintr-un meșteșug cu dus mai departe de doar câțiva artiști?

ADVERTISING

Sunt câteva locuri unde se pot developa filme în Bucureşti - Miva Foto, isopatrusute şi F64.

De curând am deschis, împreună cu Andrei Cincan (arhitect şi scenograf), un spaţiu dedicat artelor vizuale şi performative şi aici avem o cameră obscură, singura care poate fi accesată de orice pasionat pentru print foto alb-negru analog.

Cred că în ultimii ani a început să devină mai cool fotografiatul analog printre cei tineri.

Au apărut tot felul de mici fabrici de peliculă prin Europa şi aparate, gen Lomo, care sunt din ce în ce mai atractive şi mai uşor de folosit. Nu e în pericol de dispariţie, zic eu.

A avut o cădere prin 2007, când aparatul digital a devenit accesibil pentru oricine, însă a revenit. În plus, nimic nu se compară cu magia camerei obscure şi cu posibilităţile de experimentare pe care le ai acolo.

foto-Roland-Vaczi-1
Foto: Roland Vaczi

Workshop-ul tău va avea loc în cadrul Walk & Shoot FEST 2021, unul dintre primele astfel de festivaluri de când a început pandemia. Ce ne poți spune despre acest festival?

Un festival hibrid, dinamic şi complex în care scena este punctul central.

Sunt 9 tipuri de ateliere foto cu unii dintre cei mai faini fotografi din România, evaluări de portofoliu în urma cărora ai posibilitatea de a fi publicat în reviste de specialitate, talk-uri despre teme actuale şi necesar de dezbătut public, expoziţii şi un târg cu fotografii de autor.

Puteţi cotrobăi pe site-ul nostru https://www.w-s.ro/ pentru a descoperi care dintre evenimentele propuse de noi vă intrigă.

Ce înseamnă pentru tine revenirea în activitate, între oameni de rând și artiști?

Viaţăăăă!!!! O mare bucurie. Nu îmi este de nimic mai dor decât de a vedea oameni cum creează, experimentează şi învaţă împreună.

Crezi că suntem aproape din nou de normalitate? Ce mai trebuie să se întâmple ca să ne întoarcem la normal?

Care normal? Ce mai e normal? Cred că va fi un context nou, influenţat şi transformat, evident, de toate experienţele pe care le-am acumulat în ultimul an jumate.

Un fel de nou normal în care i se evidențiază rolul artei de “terapeut”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇