Persoanele vaccinate pot să renunţe la mască? Valeriu Gheorghiță explică de ce nu este recomandat

Persoanele vaccinate pot să renunţe la mască? Valeriu Gheorghiță explică de ce nu este recomandat

Mulţi se întreabă ce rost mai are să poarte mască persoanele care deja au fost imunizate cu cele două doze de vaccin. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat de ce nu e o idee bună ca aceşti oameni să renunţe la mască.

„Nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori sau suntem în procentul celor 5% care nu avem un nivel suficient de protecție”, a declarata Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Dgi24.

ADVERTISING

În plus, să nu uităm că apar mereu noi mutații ale virusului, aşa că şi din acest motiv este bine ca şi vaccinaţiii să respecte în continuare măsurile de prevenție.

„Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective.

Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană.

ADVERTISING

La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea.

Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze și este înalt recomandat să se vaccineze, însă ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”, este explicaţia medicului Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇