Pacienții care au bacterii multirezistente vor fi separați de ceilalți, la internarea în spital

Pacienții care au bacterii multirezistente vor fi separați de ceilalți, la internarea în spital

Pacienții purtătorii de bacterii multirezistente nu vor mai sta în saloane alături de ceilalți pacienți, pentru a nu mai putea să le transmită bacteriile, așa cum se întâmplă acum.

Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.

Potrivit ministrului Sănătății, România are o problemă privind circulaţia bacteriilor multirezistente, inclusiv în spital. De aceea, Rafila a anunțat că Ministerul Sănătăţii a dezvoltat „un program ambiţios” care va fi extins la nivel naţional, care să permită screeningul pacientului la internare astfel încât purtătorii de bacterii multirezistente să nu fie puşi în saloane alături de pacienţi cărora aceştia le pot transmite bacteriile.

ADVERTISING

Rafila a explicat și că medicii nu trebuie să prescrie antibiotice de rezervă, folosite pentru tratamentul bacteriilor multirezistente, în locul antibioticelor de primă intenţie pentru că, în astfel de cazuri, la un pacient care a folosit antibioticul destinat bacteriilor multirezistente, acesta nu va avea efect, iar bolnavul nu va putea fi tratat.

De altfel, în România, problema consumului masiv și inadecvat de antibiotice durează de zeci de ani și nu pare să se diminueze.

„Suntem pe primele locuri (la consumul de antibiotice – n.r.) de mai mulţi ani. Am avut doar un singur an, cred că 2017, când am scăzut puţin, am ajuns pe locul patru şi ulterior am revenit; pe locul doi, de obicei, suntem, împreună cu alte ţări din sudul continentului şi mă refer aici la Grecia, Cipru, Italia.

ADVERTISING

E clar că aceste substanţe, antibioticele care ar trebui să trateze exclusiv infecţiile bacteriene, sunt folosite cu foarte mult entuziasm în sudul continentului. Avem o situaţie care nu e paradoxală, e raţională, până la urmă, pentru că în nordul continentului unde consumurile sunt foarte mici, sunt de câteva ori mai mici decât în sudul continentului, nu prea există bacterii rezistente la antibiotice, în timp ce la noi, sau în Grecia, sau în Cipru, sau chiar în Italia, bacteriile multirezistente sunt prezente peste tot. Nu există rezistenţă la antibiotice fără consum de antibiotice”, a explicat Rafila.

ADVERTISING

El a atras atenția că de multe ori, oamenii tratează infecţii virale cu antibiotice, dar şi asupra modului în care sunt păstrate aceste medicamente.

„În mod normal, farmaciile nu ar trebui să elibereze, din câte ştiu eu lucrul ăsta s-a mai îmbunătăţit, s-a reglementat, deci farmaciile eliberează cu mare greutate sau nu eliberează antibiotice. Dar, de exemplu dacă noi cumpărăm o cantitate de antibiotice pe care nu o folosim integral, mai rămâne în casă şi atunci o folosim. Cum o folosim? O folosim total ineficient, pentru că de multe ori tratăm infecţii virale.

Sau mai mult, ele sunt păstrate necorespunzător – de obicei în baie, să ştiţi, sunt păstrate, unde e cald şi umed  - şi din cauza asta eficacitatea lor scade, dar este suficientă informaţia pentru bacterie pentru ca să devină rezistentă la antibioticul respectiv”, a spus ministrul Sănătății, care crede că „relaţia” dintre români şi medicamente poate fi îmbunătăţită printr-o mai bună informare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇