OMS estimează că numărul real al deceselor provocate de pandemie e de 6 până la 8 milioane, de trei ori mai mare decât bilanțul oficial

OMS estimează că numărul real al deceselor provocate de pandemie e de 6 până la 8 milioane, de trei ori mai mare decât bilanțul oficial

Supramortalitatea cauzată de pandemie este de până la trei ori mai mare decât decesele atribuite COVID-19 de la apariţia primelor cazuri la finalul lui 2019 în China, a precizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cu prilejul publicării raportului său anual referitor la statisticile sanitare mondiale, OMS a precizat totodată că boala COVID-19 a provocat anul trecut cel puţin trei milioane de morţi în mod direct sau indirect, în timp ce numărul de decese oficiale atribuite virusului s-a ridicat la circa 1,8 milioane.

”Acest fapt corespunde unor estimări similare, toate preconizând că numărul total de decese ar fi de cel puţin două până la trei ori mai ridicat” în comparaţie cu bilanţul oficial al deceselor din cauza COVID-19, a indicat în cadrul unei conferinţe de presă Samira Asma, directorul general adjunct al OMS, responsabila departamentului de statistică, potrivit AFP.

După calculele sale, experta a estimat totodată că pandemia a cauzat până în prezent ”circa 6 până la 8 milioane” de decese directe şi indirecte.

”Pandemia de coronavirus constituie o ameninţare majoră pentru sănătatea şi bunăstarea populaţiei din lumea întreagă”, a subliniat experta, precizând că OMS colaborează cu ţările membre pentru a afla care este ”adevăratul bilanţ uman al pandemiei pentru a fi mai bine pregătiţi la următoarea urgenţă”.

Diferenţa dintre ceea ce experţii numesc supramortalitate sau ”excesul de decese” şi bilanţul oficial al numărului de morţi asociat pandemiei de coronavirus este legat de mai mulţi factori.

Anumite ţări înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte notificarea deceselor, existând şi cazuri în care persoanele mor fără să fi fost testate. Alte persoane mor din cauza altor boli pentru care nu au reuşit să beneficieze de tratament, fie de teama de a merge în unităţile medicale, fie din cauza măsurilor de lockdown.

”Supramortalitatea ne oferă o imagine mai bună, întrucât ţine seama de aceste efecte directe şi indirecte”, a declarat William Msemburi, analist în cadru departamentului de statistică al OMS.

Citeşte şi:

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!