Ioana Mihăilă: S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie

Ioana Mihăilă: S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, miercuri seară, referitor la decesele de coronavirus, că s-ar feri să spună că ”se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”.

Mihăilă a precizat că în baze de date diferite s-au obţinut date diferite, dar prin metode diferite de raportare.

”S-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”, afirmă Mihăilă, precizând că fie nu au fost raportate corect decesele, fie nu au fost înregistrate corect, fie nu au fost diagnosticate ca atare.

ADVERTISING

Mihăilă a fost întrebată, miercuri seară, la Europa FM, despre raportul referitor la decesele de coronavirus şi s-a referit doar la cel preliminar, prezentat deja: ”Raportul prelimiar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia. Nu aş ajunge la cifre încă”.

Scandalul deceselor neraportate

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirma că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.    

Ulterior, premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.

ADVERTISING

Raportul final referitor la decesele de coronavirus va fi prezentat joi, într-o conferinţă de presă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇