Ministrul Sănătăţii, despre înregistrarea deceselor de COVID-19: Raportul preliminar arată că există diferenţe

Ministrul Sănătăţii, despre înregistrarea deceselor de COVID-19: Raportul preliminar arată că există diferenţe

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, miercuri, că raportul preliminar al comisiei care face verificări privind raportarea deceselor de COVID-19 arată că „există diferenţe”.

„Nu ştim încă exact care sunt cauzele, dar există diferenţe între diversele sisteme de raportare”, a precizat Mihăilă, precizând că vrea să dea date după ce ”erorile de analiză sunt eliminate”.

Ea a mai spus că în 7 mai comisia va realiza o formă mai avansată a raportului, rezultatele urmând a fi comunicate.  

"Raportarea se face in sistemul Alerte MS unde spitalele raportează numeric totalul deceselor COVID, raportarea din Corona Forms sunt datele care sunt deja validate de către reprezentaţii DSP-urilor şi de la INSP.

ADVERTISING

Există diferenţe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, e o comisie care analizează aceste date. Aşteptăm rezultatul final, nu dorim să ne lansăm în afirmaţii până nu avem o certitudine", a completat Mihăilă.  

Ministrul Sănătăţii a explicat că diferenţele au apărut în prima jumătate a anului trecut.  

"Mi-a fost transmisă o evoluţie a numărului de decese raportate, diferenţele au apărut din anul 2020 din prima jumătate a anului, au fost mici, au crescut atunci când numărul de pacienţi infectaţi a crescut. E singura corelaţie pe care am văzut-o eu. Nu este una dovedită statistic", a afirmat Ioana Mihăilă.  

ADVERTISING

Ea a menţionat că scopul acestei analize este "de a analiza procesele, nu analizăm oamenii", iar în urma rezultatelor vor fi create proceduri care să îmbunătăţească procesele.  

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirma că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.    

Ulterior, premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇